søndag 9. desember 2012

Julebrød


Jeg er nesten sikker på at dette er det beste julebrødet jeg noensinne har smakt, ikke bare smaken, men konsistensen også, litt luftig samtidig som det har den fylden og tyngden et julebrød skal ha og en fin smak av kardemomme og de marinerte rosinene. Dette er en stor porsjon, faktisk 6 kaker, de kan fryses, og egner seg kjempegodt til å gi bort som julegave eller en veninnegave i et førjulsbesøk. Hvorfor ikke lage et lite førjulsbesøk selv, med julebrød smør og geitost sammen med et krus julegløgg?
Så her kommer oppskriften, den kan halveres hvis du synes det blir for mye julebrød, men har du noen som du vil overraske med et julebrød, er det ingen ting som gleder mere.

DU TRENGER:

200 gr rosiner legges i vann eller konjakk helst natten over,
(Du behøver ikke bruke den fineste konjakken, jeg brukte brandy)
100 gr fersk gjær
6 - 7 dl helmelk
1,3 - 1,5 kg hvetemel
250 gr sukker
4 ts kardemomme
3 egg
1/2 ts salt
250 gr romtemperert meierismør


Gjæren røres ut i mesteparten av melken, og melken skal være kald, rør til all gjær er godt oppløst,
Så heller du mesteparten av melet, sukker, kardemomme og salt sammen med eggene og melk/gjærblanding i bakebollen, og bruk helst en kjøkkenmaskin. Elt i ca. ti minutter, bruker du hendene må du elte noe lengre. La maskinen gå i sakte fart mens du tilsetter smøret i biter, juster med mel eller melk, det skal være en ganske fast deig og så tilsetter du de avrente rosinene tilslutt.
Dekk deigen med plast, settt den på et lunt sted til heving i ca. 1 time og 30 minutter.
Når deigen er ferdig hevet, deles den i 6 like store emner som trilles til store boller/kaker, legges på bakepapirkledd stekeplate til heving, og du må la de heve i ca. 45 minutter. Kutt med en skarp kniv små snitt på toppen av kakene og gjerne rundt kanten også. 


Sett stekeovnen på 220 grader og sett inn kakene, du må nok steke i to omganger. Pensle med sammenpisket egg og med det samme du setter kakene inn i ovnen skal du slå ned varmen til 180 grader og steketiden er ca.30 - 40 minutter.
Avkjøles på rist.


2 kommentarer:

  1. Fine greier, men kan du lage til en sak der man får skrevet dette ut, lettvint?? ;-)

    SvarSlett
  2. Den eneste måten du kan printe ut på er: Velg den aktuelle oppskrift og trykk på headingen av oppskriften, så aktiverer du kun den oppskriften, dermed kan du printe ut den du vil.
    Har desverre ikke tilgang til andre måter å gjøre dette på. mvh. Synne

    SvarSlett