onsdag 5. desember 2012

Cassoulet


Denne klassiske franske retten  er noe av det beste jeg vet, dette er fransk bondekost på sitt beste og det er noe jeg alltid spiser når vi er i Frankrike. En kald høstdag å få cassoulet servert i rykende varme keramikkskåler, med fransk landbrød og en karaffel vin til er et måltid man sent glemmer.
Cassoulet er en enkel rett å lage, med alt i en gryte som settes inn i stekeovnen, litt forarbeid er det, men når gryten et satt inn i ovnen, kan man gjøre andre ting og vente på at maten blir ferdig. Skal du bruke tørre bønner må de legges i vann kvelden før, du kan bruke hermetiske hvite bønner, men da må de tilsettes rett før gryten er ferdig



 TIL 3 PERSONER TRENGER DU:

Ca 1 kg lammebog
                                                   125 gr salt flesk eller bacon                                                    
Ca. 200 gr krydret pølse
Ca. 1 1/2 dl tørkede store
hvite bønner
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 stor ss tomatpure
1 boks hakkede tomater (400 gr)
1 strøken ts timian
                                         1 strøken ts. rosmarin                                          
1 laurbærblad
1/4 ts nellik
Skall av ca. 1/4 appelsin
1 stor ts salt
Litt pepper
Smør/olje til steking.


Sett stekeovnen på ca. 180 grader. Bacon kuttes i store terninger, løk og hvitløk skrelles og kuttes i terninger. Del kjøttet i passende porsjonsbiter som stekes i smør/olje på stekepannen, legg kjøttet tilside og kok ut stekepannen, dette utkoket skal du bruke senere. Ta frem gryten som du skal lage retten i, stek bacon/fleskebiter lett brune i gryten, tilsett løk og hvitløk og la det surre med en stund, tilsett tomatpure og la det surre videre mens du tilsetter krydder og hermetiske tomater. Vask appelsinen godt og skrell av skallet på 1/4 av appelsinen, del skallet i biter og putt det i gryten.
Legg kjøttet i gryten sammen med de hvite bønnene uten bløtevannet og strø over salt. Tøm over utkok av stekepannen og fyll på med vann til det står nesten over kjøttet, la gryten få et oppkok på platen, legg på lokk og sett gryten inn i forvarmet stekeovn.
Gryten skal stå i stekeovnen 1 1/2 time men når det er 20 minutter igjen av koketiden, legger du i pølse i biter og hvis du bruker hermetiske bønner kan de legges i sammen med pølsen.
Gryten serveres rykende varm med godt brød til, ellers er hjemmelaget potetmos også nydelig til cassoulet.

2 kommentarer:

  1. Hei! Så gøy at du kjenner til cassoulet, jeg bor 30 minutter fra Castelnaudry hvor den er mest kjent, så vi lager og spiser den ganske ofte.
    kan bekrefte at den er kjempegos, spesielt på kalde vinterdager ;-)

    Jeg melder meg som følger så jeg ikke går glipp av noe ;-)

    SvarSlett
  2. Så hyggelig og velkommen til bloggen min, kjekt at du som jeg elsker fransk bondekost. Vi bor i Spania, men kjører ofte til Frankrike.

    SvarSlett