mandag 14. november 2011

Fiskegrateng og råkostsalat med eple og rødbeter


Noe av det beste jeg fikk som barn var fiskegrateng - det synes jeg fremdeles. Litt arbeid er det, men har du tid og lyst en dag får du lønn for strevet når fiskegratengen står ferdig på bordet - det er aldeles nydelig. Mye av arbeidet kan du gjøre dagen eller kvelden før, som å koke fisk og makaroni.
Jeg lagde en stor porsjon, flere måltider til oss som bare er to i familien.

DU TRENGER:

               3 - 4 dl kokt og renset fisk, helst torsk                 
1 1/2 - 2 dl ukokt makaroni

SAUS:
 
2 ss smør
3 ss hvetemel
Ca 3 - 4 dl melk
Salt - pepper
Revet muskatnøtt
3 - 4 egg
Strøkavring

La fisken trekke i kokende vann tilsatt salt og rens den for skinn og bein. Kok makaronien etter anvisningen på pakken.
Lag hvit saus ved å smelte smøret i en kasserolle, det skal ikke bli brunt, ha på melet og spe med varm melk litt etter litt mens du rører kraftig slik at det ikke blir klomper. Kok sausen noen minutter mens du rører hele tiden. Ta sausen av den varme platen og rør inn eggeplommene en om gangen, rør godt.
Bland fisk og makaroni i sausen og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Pisk eggehvitene helt stive, og vend med en slikkepott eggehvitene forsiktig inn i blandingen. Ha det hele i en liten langpanne eller en ildfast form, dryss over strøkavring og stek på 200 grader i ca. 40 - 50 min. Serveres rykende varm med kokte poteter, smeltet smør og en råkostsalt.



                                                                RÅKOSTSALAT:
                  
2 gulrøtter
En bit kålhode
1 eple
1 ukokt rødbet

Skrell og rasp gulrøttene og eplet, skjær kålen i så fine strimler som du klarer.
Ha grønnsakene i en bolle og press litt citron over.
Bruk plasthansker og skrell og rasp rødbeten, lag en liten grop i grønnsaksalaten og legg den raspede rødbeten i gropen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar