torsdag 17. november 2011

Høstgryte med sellerimos


En god varm  gryte passer til de fleste anledninger og særlig da til kjølige høstdager. En god gryte kan lages av mange typer ingredienser, her er det bare å bruke fantasien. Jeg har laget denne høstgryten av oksekjøtt som slakteren garanterte var godt mørnet.

  DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

                Ca. 800 gr mørnet oksekjøtt uten bein eller kjøtt av vilt                       
Litt olje/smør tilsteking
Ca. 6 - 7 dl kraft/fond eller buljongterning
Sopp
2 løk
2 gulrøtter
1 stk persillerot
3-4  knuste einebær
Salt  - pepper
2 ts timian
 1 laurbærblad
 1 ts oregano
Ca. 3 dl seterrømme eller creme fraiche
Litt rips eller rognebær gele hvis du har

  Del kjøttet i passende biter og brun det raskt i smør/olje. Løk, gulrot og persillerot skjæres i tynne skiver og surres på stekepannen, skal ikke bli brunt. Soppen renses og deles i skiver eller deles i fire og brunes lett, har ikke angitt noen mengde sopp, jeg brukte en blanding av skogssopp og det var ca. 7 dl før steking.
Ha kjøtt, sopp og grønnsaker over i en gryte, spe med kraft eller terning og vann, ha på salt, pepper og krydder, la gryten småkoke ca. 30 - 40 min. Tilsett rømme/creme fraiche og la gryten få et oppkok. Smak til med mere salt og krydder hvis det trengs. Synes du gryten blir litt tyntflytende, kan du bruke litt maizena rørt ut i litt vann, prøv deg frem det kan lett bli for tykt.
Jeg serverte gryten med granateplekjerner og syltet ingefær, men tyttebær smaker nydelig til, slik luksus som tyttebær har vi ikke her i Spania. Syltet ingefær er kjempegodt til særlig hvis du lager gryten av viltkjøtt.

SELLERIMOS LAGER DU SLIK:

2-3 poteter
1 knollselleri
Kokes møre i en blanding av melk/vann

Slå av kokevannet og mos poteter og selleri.  Tilsett en god klatt smør, salt, pepper, og spe med litt melk eller fløte til passende konsistens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar