fredag 25. november 2011

Hvetekrans med vaniljekrem


Å bake en deilig fylt hvetekringle eller advendtskrans til første søndag i advendt er en fin tradisjon. Da har man kanskje vært ute i kulden til julegateåpning eller på julemarked og kommer litt frosen hjem igjen, og hva er vel bedre enn en god kopp kaffe eller sjokolade med fersk bakst da.
Jeg har bakt en hvetekrans fyllt med vaniljekrem, sammen med litt rosiner, du kan bruke makronfyll, epler, kanel og sukker eller marsipan hvis du liker det bedre. Dette er en søt hvetedeig og av denne porsjonen blir det to kranser, eller du lager en krans og bruker resten av deigen til boller, det er jo fint å ha litt på lur i fryseren også.


  
                                 DU TRENGER:                                

1/2 l lunken melk
50 gr gjær
1 egg
150 - 200 gr mykt smør
2 dl sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
1 - 1,2 kg hvetemel
1 1/2 dl rosiner (valgfritt)

Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melken. Tilsett sukker, salt, egget og melet litt etter litt til du har en passende fast deig. Til slutt tilsettes smøret mens du arbeider deien godt  til alt smøret er eltet inn. Tilsett rosiner helt til slutt. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted. Når deigen er hevet til ca. dobbelt størrelse, taes den ned på bakebordet og knaes lett, del deigen slik du vil, til kranser eller krans og boller. Kransen kjevles ut til et rektangel på ca. 25 cm. x ca. 65-70 cm. Bre over den fyllen du vil ha og brett inn på begge langsidene slik at det blir en tredobbel lengde som legges i en runding på stekeplaten med bretten nederst. Bruk en saks og klipp hakk oppå kransen før den settes til etterheving i ca. 30 min.  Pensles med sammenpisket egg og strø med hakkede nøtter eller mandler oppå før den stekes ved ca. 200 grader i ca. 25 - 30 min.
Avkjøles på rist og må bli helt kald før du prøvesmaker.

 Skal du ha vaniljekrem som fyll  kan du kjøpe en ferdig pakke vanilje kakefyll eller gjøre som meg, lager den selv, det er raskt og lettvint.

DU TRENGER:

2 eggeplommer
1 1/2 - 2 ss sukker
3/4 ss potetmel eller maizena
2 1/2 dl melk eller fløte
1/2 vaniljestang

Legg vaniljestangen i en liten kasserolle med tykk bunn sammen med sammenpisket egg, melk og potetmel. Sett kasserollen på platen, pisk hele tiden til kremen tykner og er helt på kokepunktet men må ikke koke.
Det er lurt å ikke ha så høy varme på kokeplaten, bruk heller litt lengre tid.
Hold kremen på kokepunktet, ta ut vaniljestangen og pisk til du har en jevn og glatt vaniljekrem. Rør i kremen av og til mens den avkjøles. Denne kremen blir ganske tykk slik at den ikke renner utover når man skal ha den som fyll i gjærbakst. Lykke til med advendtskransen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar