mandag 13. mai 2019

Tomater


Tomatene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, kom til Europa med Columbus og ble først tatt i bruk som mat i Italia og de andre landene rundt Middelhavet. Tomater dyrkes så og si over hele verden og dyrkes både på friland og i drivhus. Vi har lett for å regne tomaten for en grønnsak, men egentlig er den en frukt. Tomater har et stort bruksområde og kan tilberedes nesten på utallige måter alt fra sylting til steking. De fleste har nok sine tomatfavoritter, min favoritt er tomatterte med rødløk og småtomater bakt i ovn, da blir tomatene så søte som sukkertøy.


Tomater har lavt kaloriinnhold, er rik på C-vitamin, har et høyt innhold av kostfiber som er viktig for fordøyelsen og Beta-karoten som omdannes til A-vitamin i kroppen. Tomater er også en viktig kilde til antioksidanter. Ved Universitetet i Oslo har en gruppe forskere kartlagt en del matvarer som kan redusere eller dempe kreftutvikling og tomater en en av de matvarene, sammen med gulrøtter og andre gule og grønne grønnsaker og citrusfrukter. Tomater er koselig og lett å dyrke selv og en tomatplante ved sitteplassen ute holder fluene borte. Selve tomatplanten er giftig, så ikke la barn spise av bladene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar