tirsdag 21. mai 2019

Rosenkål


Rosenkål er en grønnsak som er elsket og hatet, noen synes den smaker vondt og grunnen er ofte at rosenkålen er kokt for lenge. Rosenkål er dyrket i Norge i minst 200 - 300 år og er slekt med vanlig kålhode, grønnkål og brokkoli og har mange av de samme næringsstoffene, vitaminer og mineraler. Rosenkål har et høyt innhold av C-, K -vitaminer og B-vitaminet folat, masse kostfiber og en god kaliumkilde. I tillegg er rosenkål mager mat med kun 42 kalorier pr 100 gr.
Rosenkål kan kokes, dampes, stekes og er nydelig finsnittet i salater. Rosenkål er også nydelig som mos, smakt til med litt smør, fløte og muskat.
Det aller viktigste for å få en god rosenkål er koketiden, 3-5 minutter  alt etter størrelsen er nok, og kokes i lettsaltet vann tilsatt en klype sukker. Rosenkål er nydelig dampet, da deler du de små kålhodene i to, bruker en vid kasserolle, har litt vann i bunnen og tilsetter salt, 2-3 ss smør. Kok opp vannet, legg i rosenkålen og la koke under lokk i 3-5 minutter, det er bedre rosenkålen er for lite kokt enn for mye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar