torsdag 18. mai 2017

Helkornbrød


 Et perfekt brød til matpakken og til frokost, et slikt brød jeg elsker - med masse korn - et brød som
har god tyggemotatand, som er godt på smak og et brød som holder deg mett lenge, egentlig kan man ikke forlange mere av et brød. Dette brødet er som mange andre av mine brød bakt over 2 trinn.

DU TRENGER TIL 3 BRØD:

TRINN 1.
2 dl helkorn hvete
2 dl hele rugkjerner
3 dl havregryn
1 dl knuste linfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
8 dl kokende vann

TRINN 2.
2 dl havremel (eller grov sammalt hvete)
4 dl grov rug
50 gr gjær
2 ts salt
2-3 ss mørk sirup
4 ss olje
4-5 dl lunkent vann
12 - 14 dl hvetemel


Ha alle de tørre ngrediensene til trinn 1. i en bolle og hell over det kokende vannet. La dette stå i 2 timer  og gjerne lengre, dette blir som en grøt. Ha grovt mel, og salt i bakebollen til kjøkkenmaskinen og tilsett sirup. Rør ut gjæren i lunkent vann og start maskinen. Hell i de bløtlagte kornene fra trinn 1. bare pass på at det er skikkelig avkjølt, det kan godt være fingervarmt, men ikke varmere. Hell over vannet med den utrørte gjæren, og hell på hvetemel. La maskinen gå på lav hastighet mens du tilsetter så mye mel at du har en passende deig som slipper kanten på bakebollen. Hell over olje, og la maskinen gå middels/høy hastighet i 8 - 10 minutter. Dekk deigen med plast og sett til heving på et lunt sted, deigen skal heve til dobbelt størrelse og det tar bortimot 1 time. Ha godt med mel på bakebordet og hell over den ferdig hevede deigen. La deigen ligge på bakebordet i 15 - 20 minutter.
Del deigen i 3 like store emner og kna godt igjennom hvert emne. Rull ut til 3 brød som legges i bakepapirkledde brødformer. Dekk formene med et klede og sett formene til etterheving. Når brødene har hevet til de er litt over kanten på formen, slår du på stekeovnen på 200 grader. Når ovnen har nådd 200 grader pensler du brødene med lunkent vann og setter de i stekeovnen. Brødene skal steke i ca. 45 - 50 minutter. Sjekk om brødene er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden av brødet, da skal du høre en litt hul lyd. Brødene avkjøles på rist med et klede over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar