mandag 15. desember 2014

Rugbrød med solsikkekjerner


Skal du bake brød til jul vil jeg anbefale dette saftige smakfulle rugbrødet. Dette brødet smaker godt med ost, julepålegg og er en fulltreffer til julesilden. Det blir to brød av denne porsjonen, gode brød som man kan skjære tynne skiver av uten at det smuler. Brødet lages i to omganger med minst 4 timer mellom hver omgang, men helst skal den første deigen stå natten over.


TIL FORDEIG TRENGER DU:

350 gr fin sammalt rug
400 gr grov sammalt rug
130 gr solsikkekjerner
40 gr malte linfrø
Ca. 3 ts salt
7 dl vann 


Bruk en kjøkkenmaskin og rør alle ingrediensene sammen til en klissete deig. La maskinen gå på lav hastighet. La bare rørebollen stå på maskinen, men dekk bollen med plast, og la det stå slik til neste dag.

TIL HOVEDDEIG TRENGER DU:

1 1/2 dl lunkent vann
1 pk. gjær
200 gr hvetemel
4 ss mørk sirup

Rør ut gjæren i det lunkne vannet (pass på at vannet ikke er for varmt, bare fingervarmt). Hell gjærblandingen i fordeigen mens maskinen gå på lav hastighet, tilsett hvetemel og sirup. La maskinen gå i 8 - 10 minutter på lav hastighet. Deigen er fremdeles litt klissete, og det skal den være. Legg plast over bakebollen og sett deigen til heving  på et lunt sted ca. 1 time. Ta deigen ned på godt melet bakebord, del deigen i to og form to brød som legges i bakepapirkledde  2-liters former. Sett formene til etterheving i ca 30 - 40 minutter eller til de er hevet slik at de når opp til kanten av formen.
Stek brødene ved 225 grader i 35 - 45 minutter. Avkjøles på rist og er fine å fryse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar