onsdag 5. mars 2014

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkefrø


Det er svært lite arbeid med å lage rundstykker på denne måten her, og det står ingenting tilbake på smak og luftighet. Vil du ha frø på toppen pensler du først med litt lunkent vann og strør på de frøene du liker best.


                                                 DU TRENGER TIL CA. 20 RUNDSTYKKER:

2 dl grov rug
2 dl grov sammalt hvete
1 1/2 dl havregryn
1 dl solsikkefrø
25 gr gjær 
1 ts salt 
1 stor ss honning
Ca. 7 dl lunkent vann
Ca.9 dl hvetemel

  
 
Rør ut gjæren i det lunkne vannet sammen med honning. Bland alt det tørre i en bakebolle, men bare halvparten av hvetemelet. Bland alt godt sammen med en sleiv mens du tilsetter vann/gjær, ha i mere mel til du får en passe deig, den skal være fast, men litt løsere enn en vanlig gjærdeig.
Dekk deigen med plast og sett til heving på et lunt sted. Jeg setter alltid gjærdeig på kjøkkenbenken der jeg har arbeidslys under skapet, der trives deigen veldig godt, ser jeg at deigen hever seg for fort, bytter jeg plass. Deigen skal heve i ca. 1 time, da ser du at deigen "bobler" litt på overflaten.
Ha godt med mel på bordet/bakeplaten og hell deigen i melet. Bruk en slikkepott eller en deigskrape og brett deigen sammen en gang fra hver kant (fire ganger tilsammen) det er nok, press deigen litt sammen og dra den utover og del opp i biter som settes på papirkledd stekeplate. Bitene kan godt være litt ujevne. Settes til etterheving i ca. 20 minutter og stekes ved 200 grader i ca. 12 - 15 minutter. avkjøles på rist. Kempefine å fryse, og blir best etter frysing ved oppvarming i stekeovnen på ca. 130-150 grader, da blir de knasende sprø.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar