torsdag 15. desember 2011

Pepperkaker


Å bake pepperkaker er en hyggelig førjulsaktivitet og som hører med til juleforberedelsene, enten du er stor eller liten. Det viktigste er at du har en oppskrift som gir pepperkaker med god smak og som er enkel å bake ut, denne oppskriften her har jeg brukt helt fra mine barn var barn, og den er alltid like vellykket. I senere år har jeg halvert oppskriften når jeg baker pepperkaker, det blir en passende porsjon når man ikke lenger har små barn i huset.


 Deigen er aller best å bake ut når du lager den dagen før, men den kan også bakes ut samme dag. Egner seg også godt til å bake pepperkakehus av og vil du ikke kjevle kan du rulle en lang pølse og skjære i skiver til peppernøtter.


 Til en stor porsjon pepperkaker trenger du:   

150 gr brunt sukker
1 1/2 dl sirup 
1 ts malt ingefær
3 ts malt kanel
3/4 ts malt nellik
1 ts støtt kardemomme
150 gr smør
1 egg
2 ts natron
500 - 600 gr hvetemel

Ha sukker, sirup og krydder i en kasserolle og kok opp, ha i natron og rør rundt til det blir som et skum.
Legg smøret i bakebollen og tøm den varme sirup/sukkerblandingen over slik at smøreet smelter mens du rører. Tilsett egget, og la deigen bli helt kald før du tilsetter melet litt etter litt.
La deigen stå kaldt til neste dag eller et par dager, da er den kjempegod å kjevle til tynne pepperkaker.
Bruk litt mel på bakebordet og oppå deigen når du skal kjevle ut pepperkakene og bruk en liten kost/børste og børst bort melet oppå deigen før du stikker ut figurer. Stekes ved ca. 200 gr i 5 - 8 min.
Avkjøles på rist. Kakene skal være lett brune på farge når de er ferdigstekt, blir helt sprøe og smaker mildt av krydder. De er kjempegode.

1 kommentar:

  1. Tusen takk for oppskriften! Pepperkakene var kjempegode!

    SvarSlett