onsdag 28. desember 2011

Tapas med julesmak


Tapas er blitt et vidt begrep, en grei måte å lage gjestemat på er det også, man tar det man har, og nå har man sikkert en del julemat igjen, en bit ribbe, litt laks osv. Bruke et godt brød gjerne flere typer, rist det gjerne litt i brødristeren og legg på forskjellig pålegg og pynt - det er bare fantasien som bremser oss. Når vi spiser tapas her i Spania er det de underligste sammensetninger man får servert og som oftest er det kjempegodt.

                       
Tapas med laks
I stedet for den vanlige eggerøren har jeg laget en dillkrem til laksen. Rør sammen lett rømme eller
matyoughurt med dill som er klippet fint eller bruk tørket dill. Smak til med litt salt, peper og noen
citrondråper. Pynt med dill.

                           

Tapas med svineribbe
Smør litt sennep på skiven og legg på en litt tykk skive av den kalde ribben, topp med kald rødkål og litt agurk som pynt.


 Tapas med pepperpate
En liten rest av pepperpateen smakte nytt og  spennende med et søtt bringebær istedet for den tradisjonelle sylteagurken eller sylteløken. En god leverpostei gjør samme nytten oghar du ikke bringebær så prøv risp eller en mandarinbåt.


                                          Tapas med sild
 Har du litt julesild igjen egner det seg godt til tapas, bruk et mørkt brød gjerne pumpelnikkel, skjær brødet i små "munnfuller", legg på sild og rikelig med løk.                                      


 Tapas med krepsehaler
 Til krepsehalene må man ha noe som gir smak, så majones rørt opp med litt revet pepperrot eller          pepperrot fra tube smaker godt.  La krepsehaler og sild få renne av seg litt på et kjøkkenpapir før de legges på brødet, så blir det mere delikat og letere å spise.
  
Da er det bare å sette frem fat, bestikk og servietter samt glass med drikke - og her passer det meste, synes jeg, noen liker vin, andre øl eller alkoholfritt - men hva med litt muserende?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar