søndag 11. desember 2011

Hjemmelagde "Smørbukk" karameller


Hjemmelaget gotteri krever litt arbeid og litt rot på kjøkkenet, men du verden så gøy det er å lage gotteriet selv. Liker du Smørbukk karameller må du prøve disse her, de smakte "nesten" helt likt som Smørbukk. Oppskriften er til en stor porsjon så skal du bruke karameller som koselige julegaver er det lurt å lage en stor porsjon, men er det bare til "hjemmebruk" kan du godt halvere oppskriften.

DU TRENGER TIL EN STOR PORSJON:            

50 gr smør
3 dl kremfløte
Knapt 3 dl sukker
1 1/2 dl lys sirup
1 1/2 ss vaniljesukker


 Kle et par små brødformer med bakepapir før du begynner å koke karamellene så har du de klare.
Bruk helst en kasserolle med teflonbelegg slik at karamellene ikke setter seg fast i bunnen.
Start med å smelte smøret i kjelen og tilsett sukker, vaniljesukker, kremfløte og sirup. Rør rundt mens det får koke opp, og så lar du blandingen småkoke uten lokk mens du passer på å røre, og at det ikke koker over. Det skal koke lenge til det begynner å tykne, da kan du ta "kuleprøven" og det gjør du slik:
Drypp noen dråper av karamellrøren i et glass med iskaldt vann og kan du nå rulle en kule mellom fingrene av de dråpene er karamellene ferdig, hvis ikke er det bare å koke videre til karamellene har fått rett konsistens.
Tøm røren i formene som settes til avkjøling, og når de er helt avkjølt skjæres de i passende store karameller. Pakk karamellene inn i cellofanpapir eller matpapir.
Herlig juleknask eller en morsim gave.

2 kommentarer:

  1. Dråpetest er ikkje eg så gla i. Kor mange grader må røra vere? 121 grader?

    SvarSlett
  2. 123 grader blir den litt seig, ved 121, blor de lott mer "flytende"

    SvarSlett