Det er ingenting som nystekte boller, smaken og ikke minst duften kan friste en hver. I dag bakte jeg sjokoladeboller, herlig hvetebakst fyllt med sjokolade, farlig godt for store og små, smaker nydelig til en kopp sterk god kaffe eller til en kopp sjokolade. Av denne porsjonen her blir det ca. 25 sjokoladeboller, så her er det litt til å putte i fryseren også, og når du først er i gang med bakingen er det like raskt å bake en stor porsjon.
DU TRENGER:
5 dl melk
Ca. 40 gr gjær
1/2 ts salt
1 egg
130 gr sukker
2 ts kardemomme
900 gr hvetemel
150 gr mykt smør
SJOKOLADEFYLL:
1 ss kakao
1 1/2 ss sukker
Ca. 3 ss mykt smør
60 gr finhakket mørk sjokolade
1 sammenpisket egg til pensling
Ta alle ingrediensen og redskap du skal bruke til bakingen frem på bakebordet før du begynner, da er det så mye lettere å huske alt som skal i deigen, og så mye enklere å arbeide. Begynn med å lunke melken, den skal være bare så vidt lunken. Rør ut gjæren i melken hvis du bruker feskgjær, bruker du tørrgjær tilsetter du den sammen med melet. Ha vel halvparten av melet i bakebollen sammen med kardemomme, salt, sukker og egg. Spe med melken samtidig som du rører godt, bruker du en kjøkkenmaskin, lar du den gå på lav fart, bruker du håndkraft må du røre så kraftig du klarer. Tilsett mere mel etter hvert og her må du enten røre godt, eller la maskinen gå til deigen blir jevn og slipper bollen ca 10 minutter. Når du har fått en fin passende fast deig, tilsetter du det myke smøret litt etter litt mens du lar maskinen gå slik at alt smøret er godt arbeidet inn i deigen. La maskinen gå til deigen slipper kantene på rørebollen. Dette er veldig tungt å gjøre for hånd så denne deigen er aller best å lage med en kjøkkenmaskin.
Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted slik at deigen får heve til dobbelt størrelse. det tar ca. 1 - 1 1/2 time.Ta deigen ned på bakebordet og kjevle den utover til et rektangel, denne deigen er lett å kjevle ut. Smør mykt smør på halvparten av leiven, strø over kakao/sukkerblandingen og sjokoladen. Brett den andre halvparten av deigen over og ta noen forsiktige drag med kjevlet over leiven når den er brettet sammen. Del opp i remser ca. 1 1/2 cm, tvinn de sammen og lag knuter som settes på bakepapirkledd stekebrett og får etterheve ca. 15 - 20 minutter. Ikke ha for mange boller på hvert brett. Pensle bollene med sammenpisket egg.
Stekes ved 220 grader i 10 - 15 minutter. Stekeovnene er vanligvis litt forskjellige så pass på steketiden.
Sjokoladebollene er kjempegode til en hver anledning, og egner seg godt til å fryse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar