fredag 27. september 2013

Entrecote med rødvinssmør og bakte grønnsaker


Når entrecoten er skikkelig godt mørnet og riktig behandlet, synes jeg den er mye bedre enn indrefilet, entrecoten har en mye rikere smak på grunn av fettmarmoreringen - det er fettet som gir smak til kjøttet. Du må gjerne skjære bort fettet, men vent til kjøttet er stekt, så mister du ikke den fine runde smaken. Egentlig er jeg ikke så godt fornøyd med kjøttkvaliteten som er på kjøttet jeg får i den butikken jeg handler i,(har faktisk prøvd flere). Det virker som om kjøttet har gjennomgått  en slags "hurtigmørning" så både smak og konsistens blir litt "rar" og "kunstig". Er nok bortskjemt etter ti år i Spania - du verden som jeg savner slakteren jeg handlet hos der. Av rødvinssmør er det lurt å lage dobbelt porsjon når du først lager, det kan fryses og brukes ved en annen anledning, godt til allslags stekt kjøtt også til and smaker det godt med rødvinssmør

DDU TRENGER TIL TO PERSONER:

2 passe store entrecote
Salt - pepper
Smør til steking 



RØDVINSSMØR:

150 gr romtemperert smør
2 1/2 dl rødvin
2  finhakket sjalottløk
2 ts finhakket frisk timian eller 1 ts tørket timian
Salt - pepper

 

BAKTE GRØNNSAKER:

1 rødløk
1 middels søtpotet
1 stor eller to små poteter
2 gulrøtter
God olivenolje
Salt - pepper
Ca. 1 ts timian




Det er lurt å begynne med rødvinssmøret, da det skal ligge kaldt, gjerne en liten stund i frysen.
Kok opp rødvin og sjalottløk på middels varme og la det småputre til nesten all rødvinen er kokt inn. La rødvin/sjalottløk stå til det er avkjølt, så blander du inn timian og bruker en stavmixer eller foodprosessor til å kjøre det glatt sammen med smøret. Smak til med salt og pepper og skrap alt smøret ned på et dobbelt plastpapir, rull sammen og legg det kaldt slik at det blir en fast og fin rull som du kan skjære fine skiver av.
Grønnsakene skrelles og deles i båter, legges i en ildfast form, ringle over god olje, strø på salt, pepper og timian. Du må gjerne bruke et annet krydder eller timian hvis du liker det bedre.
Sett fatet med grønnsaker i stekeovnen ved 200 grader i ca. 20 25 minutter. Pass på så de ikke blir helt bløte, de er best når de har aldri så lite tyggemotstand.
Ha salt og pepper på entrecoten og stek den i smør , først på sterk varme et par minutter og så på svakere varme til den er passe stekt. Det er vanskelig å angi eksakt steketid, det avhenger av tykkelsen på entrecoten. La kjøttet ligge og hvile mens du skjærer smøret i pene skiver, og legger opp salat og grønnsaker.

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar