Søk i denne bloggen

onsdag 25. september 2013

Lammefrikasse


Det er liksom Får-i-kål jeg først tenker på når det norske lammekjøttet kommer i butikkene, ikke så rart egentlig det er jo nydelig mat da, og mange inklusiv meg sin livrett.
Etter mange år i Spania uten tilgang på norsk lammekjøtt hadde jeg glemt hvor godt det også er med lammefrikasse, og egentlig er jo frikasse også tradisjonsmat vil jeg si,  så endelig - nå ble det  frikasse og nydelig smakte det.


TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

1,3 kg lammekjøtt med bein
2-3 gulrøtter i store biter
1 purre i 2-3 cm biter
2 store skiver sellerirot i strimler
1 - 2 persillerøtter i stimler
1 lite blomkål i buketter
1 løk i båter
1 laurbærblad
Salt
1 stor ts hel sort pepper
SAUS:
Ca. 6 dl kraft fra det kokte lammekjøttet
3 dl matfløte
Ca. 4 ss hvetemel


Ha vann i en stor kjele, kok opp vannet og legg i kjøttet, du skal ha så mye vann at det står kant i kant med kjøttet. Kok opp og skum godt av alt grums som kommer oppå vannet når du koker kjøtt. Legg i løken delt i båter, strø på salt, ha i pepperkorn og laurbærblad. La kjøttet koke i 45 - 50 minutter til det er mørt. Ta opp kjøttet, legg det på et fat som du dekker til med et klede slik at det ikke blir helt kaldt, men at det holder seg så varmt som mulig.
Skrell og del opp alle grønnsakene og kok de i kraften som kjøttet har kokt i. Grønnsakene skal være så vidt møre, så det tar bare noen få minutter. Ta opp grønnsakene og legg de sammen med kjøttet. Sil kraften i en sil over i en stor bolle eller mugge slik at du får bort alle pepperkornene og får en fin ren og klar kraft til å lage saus av, og sausen lager du slik:
Bruk en kasserolle med slippbelegg så sausen ikke setter seg så lett fast i bunnen. Tøm ca. 6 dl av kraften i kasserollen og sett den på platen med middels varme. Rist sammen hvetemel og litt kaldt vann i et glass eller plastbeger med tett lokk til jevning, rist godt slik at det ikke blir klumper. Bruk en visp og visp jevningen inn i kraften mens det koker sakte opp, hell i matfløten og la småkoke i 8 - 10 minutter mens du rører, smaker til sausen med salt, pepper og gjerne urter hvis du har. Spe med mere kraft hvis sausen er tykk.  Hell den varme sausen over kjøtt og grønnsaker og så serverer du  gode kokte poteter ved siden av. Har du kraft tilovers, så ta vare på den, det kan bli en nydelig grønnsaks- eller betasuppe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar