torsdag 9. mai 2013

Stuet grønnsaker med kjøttboller


Litt nostalgi dette her, men du verden for en nydelig mat, grønsakstuing med herlig saus tilsatt litt creme fraiche - akkurat i dag glemmer vi alle tanker på kalorier og bare nyter maten.  Kjøttboller med nydelig smak av parmesan og citron kan du lage dobbelt porsjon av,  så har du middag til en dag du har det ekstra travelt. Jeg lager kjøttboller av  karbonadedeig, men du kan bruke en blanding av karbonadedeig og kjøttdeig, eller du kan bruke bare kjøttdeig. Kjøttbollene steker jeg på stekeplate i stekeovnen, det går veldig greit, bare du ikke steker kjøttbollene for lenge, det gjør ingen ting om de ikke er helt gjennomstekt hvis de skal kokes i en tomatsaus eller en annen saus etterpå.

                         TIL KJØTTBOLLER TRENGER DU:                             
                                                                          
600 gr kjøttdeig
2 skiver loff eller halvfint brød
2 fedd finhakket  hvitløk
1 ss hakket persille
1- 2 ts raspet citronskall
1/2 dl revet parmesan
1 ss potetmel
2 dl melk
2 egg
Salt pepper

 

 Legg brødet i bløt i melken og la det ligge i bløt ca 15 minutter. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen, bruk en kjøkkenmaskin eller en god sleiv. Tilsett eggene, det oppbløtte brødet, potetmel og resten av ingrediensene. Rør godt slik at alt er godt blandet, og du føler at farsen din er litt seig. Lag små kjøttboler som du steker i smør på stekepannen, eller på bakepapirkledd stekeplate i stekeovnen ved ca. 200 grader.

                                               GRØNNSAKSTUING TIL CA. 4 PERSONER:

1/4 blomkålhode i små buketter
1/2 - 1 dl frosne grønne erter
2 gulrøtter i skiver
2 ss persille
1 grønnsakbuljong terning
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 - 2 dl melk
Ca. 1 dl kraft fra grønnsakene
2 store ss creme fraiche
Salt - pepper
Litt revet muskat


Kok grønnsakene så vidt møre i vann tilsatt litt salt.  Smelt smøret, rør inn melet og spe med grønnsakkraft, litt av gangen mens du rører godt mellom hver gang du sper. Tilsett melk, også litt av gangen til du har en passende konsistens på sausen, La sausen koke 5 - 10 minutter mens du rører hele tiden slik at sausen ikke setter seg fast i bunnen av kasserollen, bruk middels varme. Tilsett grønnsakene og de frosne ertene. Tilsett litt mere melk hvis det virker for tykt. Smak til med salt, pepper og muskat. Ha i kjøttbollene til slutt og la det hele få et oppkok.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar