fredag 31. mai 2013

Fransk lammegryte


Det er ingen ting som imponerer meg slik som den franske bondekosten, og særlig alle de fantasiske gryterettene som blir servet, med  ingredienser etter årstidene, med bønner, erter og linser som et naturlig element i matlagingen og som gjør retten smakfull, mettende og rik på næringsstoffer.
Denne gryten lages med lammekjøtt, men kan også lages med kylling, kanin eller okse og grønnsakene kan også være forskjellige, men som oftest er det en skvett vin med i gryten.

DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

Ca 1 kg lammekjøtt m/bein
8 - 10 sjalottløk delt i to
3 gulrøtter i store biter
4 fedd finhakket hvitløk
Ca. 3 dl kraft
Ca 2 dl rødvin
1 boks 400 gr knuste hermetiske tomater
1 ss tomatpure
Ca 1 ts timian
Salt - pepper
1 laurbærblad
1 boks hermetiske hvite bønner eller ca. 2 dl kokte hvite bønner
Ca 2 ss balsamicoeddik
1 klype sukker
Smør/olje til steking


Del kjøttet i store biter som surres i smør/olje på stekepannen. Stek litt av gangen og tilsett tomatpureen i siste omgang. Kok ut stekepannen med vann tilslutt og ha utkoket og kjøttet i en gryte.
Løk og gulrøtter får også surre litt i smør olje sammen med hvitløk og tilsettes i gryten ettet hvert. Tøm på rødvin og kraft sammen med de hermetiske tomatene. Kok opp og la gryten koke over svak varme, tilsett timian, salt og pepper. La gryten småkoke ca. 1 times tid, smak til med balsamico og litt sukker. Bønner tilssettes tilslutt.
Ovnsstekte poteter er godt som tilbehør, men du kan også bruke vanlig kokte poteter eller potetmos og et dryss med persille.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar