torsdag 21. juni 2012

Rømmegrøt med spekemat


Rømmegrøt er tradisjonsmat fremfor noen, det er noe av det beste jeg vet, så 17. mai, St. Hans og lille-juleaften er rømmegrøtdager hos oss, men det må være skikkelig rømmegrøt med rømmefett, sukker og kanel. Å lage rømmegrøt er ingen kunst, det er noe av den enkleste matrett man kan lage, man må bare være litt påpasselig slik at grøten ikke setter seg i bunnen av kasserollen. Her i Spania får vi ikke kjøpt rømme, så jeg kjøper rømme i Norge, fryser den, pakker den ekstra godt med alu-folie, avispapir og plastpose, tar den med i koffeten på flyet og den er faktisk like frossen når jeg kommer hjem og putter den i egen frys. Det er like greit å koke rømmegrøt av frossen rømme som fersk rømme, husk å tine den først.


             DETTE TRENGER DU TIL 2 - 3 PERSONER:                    

2 bokser seterrømme
Ca. 2 dl hvetemel
Ca. 1 ts salt
Ca. 5 dl helmelk
Serveres med:
Sukker
Kanel
Rømmefett


 Bruk helst en kasserolle med "slipp-belegg" eller en jerngryte. Tøm rømmen i kasserollen og la
rømmen småkoke ca. 5 - 10 minutter under lokk, vær forsiktig, det blir som en vulkan når rømmen koker, så slå ned varmen slik at det bare småkoker. Så rører du ca. halvparten av hvetemel inn i den kokte rømmen og rører godt slik at det ikke blir klumper, en visp er også fin å bruke til dette, pass på at det ikke setter seg i bunnen. Nå skal du la rømmen få et oppkok igjen, slå ned varmen slik at rømmen bare småkoker og så skal rømmefettet komme frem litt eller litt, det kan ta litt tid, så du må ha litt tolmodighet. Bruk en liten øse eller en tresleiv og "ta av fettet" etter hvert som det pipler frem og hell det over i en liten kasserolle eller skål. Skulle du være så uheldig at det etter en stund ikke kommer noe fett, skal du røre inn en spiseskje med mel til, og rør godt og kok opp igjen.


Når du far fått så mye fett som du vil ha, tar du i resten av melet slik at det blir en ganske tykk røre, husk å røre godt slik at det ikke blir klumper, Varm opp melken til kokepunktet og sper med den, litt av gangen, slik at det blir  passelig tykkelse på  grøten. La grøten koke ca. 5 minutter slik at all melsmak blir borte. Rømmegrøten serveres rykende varm med varmt rømmefett, sukker og kanel. Melk eller saft er vanlig drikke til rømmegrøt, men det smaker godt med øl og dram, særlig hvis du serverer  spekemat til rømmegrøten.

                               

2 kommentarer: