fredag 15. juni 2012

Greskinspirerte kjøttboller med cous cous og to sauser


Disse kjøttbollene er laget av lammedeig, men får du ikke tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig. Cous cous er det ikke så ofte jeg bruker, men det er godt til kjøttboller eller til kylling, og særlig hvis du tilsetter litt frukt, grønnsaker eller nøtter. Cous cous er fremstilt av semule av durumhvete som er rullet i hvetemel og er det viktigste næringsmiddelet i Nordafrika. Første gang jeg spiste cous cous var i Marocco, da var cous cous  blandet med kylling og masse krydder, vi spist med fingrene av et stort fat sammen med mange ukjente mennesker og det smakte aldeles nydelig. Gode sauser til å dyppe kjøttbollene i setter en ekstra spiss på dette måltidet. Lag gjerne dobbelt porsjon av kjøttbollene når du først er i farta.


                              TIL KJØTTBOLLER TRENGER DU:                                 

500 gr lammedeig
1 egg
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen
1 ts revet frisk ingefær
Ca. 2 ss most fetaost
1/2 dl vann
2 ss hakket koriander
(kan sløyfes, eller bruk syltet/
hermetisk koriander)
Salt - pepper

Rør lammedeigen godt med salt og pepper, ha i egg, hvitløk og krydder og spe med vannet. Ha i den moste fetaosten tilslutt.
Trill runde små boller som settes på bakepapirkledd stekeplate. Sett stekeplaten inn i forvarmet stekeovn på 190 grader og stek kjøttbollene i ca. 10 - 12 minutter. Del en kjøttbolle i to slik at du ser om den er gjennomstekt.


 COUS COUS:
                                                                                 
Lag cous cous etter anvisningen
på pakken og bruk en
grønnsaksbuljong terning i vannet
Når cous cousen er ferdig
bruker du en gaffel og rører inn:
1 stor ss smør
Ca. 1 dl hakkede blandede nøtter
og mandler, ta av de du har
Noen finhakkede aprikoser
1 ts spisskummen
2 ss olivenolje
Litt presset citron
Litt hakket persille
Salt - pepper

Cous cous bør serveres nylaget, da er den best, og i og med at den tar bare noen minutter å tilberede, er det lurt å lage den helt til slutt.
                                                             
                                                               LYS GRØNN SAUS:

3 ts  pesto
3 ss creme fraiche
Litt saft av lime
Liten klype paprikapulver
2-3 finhakkede soltørkede tomater
Litt chiliflak til pynt

Bland sammen alle ingrediensene og rør inn de finhakkede soltørkede tomatene til slutt.  Smak deg frem til sausen er passe kryddret.

ROSA SAUS: 

1 lite beger yoghurt naturell
1 ss creme fraiche
1 ss tomatsyltetøy
(eller bruk chutney)
Litt finhakket sjalottløk
Litt presset lime
1 ts. honning

Rør sammen alle ingrediensene, løken skal være helt finhakket, smak deg frem, denne sausen skal være litt søt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar