torsdag 19. januar 2012

Brytebrød


Orker du ikke å trille rundstykker er brytebrød tingen, disse her er "skjært opp" før steking, så du kan  bare bryte eller skjære bitene fra hverandre etter steking når de er avkjølt. Dessuten er de bakt for det meste av grovt mel og med byggmel som gir en fin konsistens på baksten, de er gode på smak, fine til nistemat, til suppe eller på frokostbordet.


 TIL EN STOR LANGPANNE TRENGER DU:
                                                                                      
10 - 11 dl lunkent vann
5 dl havregryn
2 dl havrekli eller kruskakli
1 1/2 dl solsikkekjerner
4 dl grov sammalt rug
5 dl byggmel
50 gr gjær
6 dl. fin sammalt hvete
3 - 4 ss olje
2 dl hvetemel
2 ts salt

Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i det så vidt lunkne  vannet. Tilsett melet mens du rører enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. Arbeid deigen godt, den skal være litt "klissete".
Dekk bakebollen med plast eller et klede og sett deigen til heving på et trekkfritt sted i ca. 30 - 40 min.
Kle langpannen med bakepapir, ta deigen på bakebordet og kna den lett, bruk litt mel. Kjevle deigen ut slik at den passer sånn cirka til langpannen, juster litt med fingrene slik at den fyller skikkelig ut i kantene. Bruk en skarp kniv og skjær ruter i deigen i den størrelsen du vil ha, pensle med vann, strø med grovt mel eller korn, dekk med et klede og sett brytebrødet til etterheving i ca 30 min.
Stek midt i ovnen ved ca. 225 grader i ca 30 min. Avkjøles på rist, og brytes/skjæres i biter når de er kalde. Kjempefine å fryse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar