fredag 29. januar 2016

Svinefilet med ovnsbakte rotfrukttimbaler og rødvinssausDette er virkelig gjestemat uten at du behøver å stå over grytene timesvis før gjestene kommer. Timbaler settes i stekeovnen og passer seg selv, og sausen kan lages i god tid i forveien. I stedet for persillerot og pastinakk kan du bruke rotselleri, eller en blanding. Bruker du varmluft i stekeovnen kan du sette inn svinefileten mens timbalene steker.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

800 - 900 gr svinefilet
Salt - pepper
Smør til bruning

ROTFRUKTTIMBALER:

Ca. 150 - 200 gr poteter
Ca. 100 gr persillerot
Ca. 100 gr pastinakk
Ca. 50 gr smeltet smør
Salt - pepper
Frisk timian

RØDVINSSAUS:

1 stor eller 2 små finhakkede sjalottløk
God olje
1 ts tomatpure
Ca. 2 dl kraft/fond
1 1/2 dl vann
1 1/2 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik
2 ss soyasaus
1 ts honning
Salt - pepper
1 stor ss smør


Begynn med å lage sausen. Hakk sjalottløken fint, og surr den blank i litt god olje. Tilsett tomatpure som får surre sammen med løken et par minutter. Tilsett kraft, vann, rødvin, balsamico, soyasaus og honning og la sausen småkoke uen lokk til den har kokt noe inn. Selv liker jeg sausen best når den er helt glatt, så når sausen har kokt litt inn, siler jeg sausen . Ha sausen tilbake i kasserollen, kok opp og smak til med salt, pepper og kanskje mere balsamico eller soyasaus. Rett før du skal servere sausen varmer du den opp og rører inn 1 ss smø, sausen må ikke koke etter at du har rørt inn smøret.


Til rotfrukt timbalene trenger du små ildfaste former/skåler eller bruk et muffins brett. Kle formene/skålene med bakepapir, så er det veldig enkelt å få timbalene ut uten av de går istykker. Skrell poteter, persillerot og pastinakk, skjær de opp i fine tynne skiver. Bruk en mandolin eller en ostehøvel. Pensle formene innvendig med smeltet smør og legg lagvis potetskiver, pastinakk og persillerot, pensle med smør, dryss på litt salt og pepper og legg på litt finhakket timian mellom hvert lag. Press litt sammen slik at det blir tette og kompakte timbaler. Stekes ved 200 grader i ca. 35-40 minutter.


Tørk av svinefileten og skjær bort sener og slintrer. Ha en god klatt smør på stekepannen og la det bli nøttebrunt. Strø salt og pepper på fileten og brun den på stekepannen slik at den blir jevnt brun på alle sider. Legg fileten i en ildfast form, sett et steketermometer i den tykkeste delen og sett fileten inn i stekeovnen sammen med timbalene.Senk varmen i stekeovnen til 180 grader. Svinefileten er ferdig når steketermometeret viser 67 - 70 grader. Pakk svinefileten inn i alu-folie og la den hvile ca. 20 minutter før servering.

TILBEHØR:

Ca. 100  gr bacon i små biter 
1 liten pose frosne erter (250 - 350 gr)

Stek baconbitene pent brune. Kok opp vann og hell i ertene, kok opp og slå av vannet. Rett før servering varmes bacon og erter sammen på stekepannen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar