fredag 8. januar 2016

Svinefilet med balsamicoløk og bakte rotgrønnsaker med pære


Frukt gir en spesiell fin sødme sammen med svinekjøtt og i dag har jeg brukt pære sammen med rotgrønnsaker. Dette er en enkel og lettlaget, men veldig god middag som passer til både hverdag og fest, balsamicoløken setter en ekstra spiss på det hele, og i tillegg har jeg brukt litt chilipasta (Sambal olek) til å marinere svinefileten med. Er du redd chilipasta blir for sterkt, kan du bruke en mildere chilisaus.
DU TRENGER TIL CA. 4 PERSONER:

800 - 850 gr svinefilet
Ca. 2 ts Sambal olek
Salt - pepper
Smør/olje til steking av fileten 

BALSAMICOLØK:
2 rødløk i tynne båter
1 ss smør
Salt - pepper
1/2 - 3/4 dl soyasaus
1/2 dl rødvin (kan sløyfes)
1 ts honning (kan sløyfes)

ROTGRØNNSAKER:
3-4 poteter (eller 2 poteter og 1 liten søtpotet) i biter
2 gulrøtter i biter
1-2 persillerøtter i biter
1 - 2 pærer i båter
1 ts timian
Salt - pepper


Ha smør/olje på stekepannen, og la det blilett brunt. Dryss salt og pepper på svinefileten og stek den på stekepannen slik at den blir jevnt brun på alle sider. Smør Sambal olek på fileten, eller bruk en mildere chilisaus, stikk inn et steketermometer. Legg de skrelte og oppdelte grønnsakene untatt pærebåtene i en ildfast form, ringle over litt god olje, salt, pepper og litt timian. Legg svinefileten i formen sammen med grønnsakene eller i en form for seg selv. Sett formen i stekeovnen på 200 grader, etter 10 minutter legger du i pærene, senker varmen til 180 grader og steker videre. Fileten er ferdig når termometeret viser 68 - 70 grader. Ta ut fileten og la den hvile minst 10 minutter før den deles i pene skiver. Trenger grønnsakene lengre tid, får de steke videre mens fileten hviler.


Ha smør på stekepannen og legg i rødløkbåtene og la de surre til de er myke og blanke, hell over balsamico og rødvin, kok opp og kok inn til det tykner. Smak til med salt, pepper og litt honning hvis du vil ha løken litt søtere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar