tirsdag 26. mai 2015

Frikadeller med havregryn og fetaost

Frikadeller med masse gode krydder og fetaost, en klassiker fra det danske kjøkken der hver kokk har sin egen frikadelleoppskrift. Disse her tror jeg er de beste frikadeller jeg har laget noen gang. Lag gjerne dobbelt porsjon når du først er i gang, smaker aldeles nydelig med ovnsbakte poteter og grønnsaker og med en god saus.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

500 - 600 gr karbonade/kjøttdeig (bruk gjerne en blanding)
1 stort egg
1/2 dl havregryn
1 dl potetmel
1 finhakket løk
Salt - pepper
2 - 2 1/2 dl melk
1 ts. timian
1 ts. oregano
1 ts spisskummen
Ca. 75 gr fetaost
Smør/olje til steking



Rør kjøttdeigen med egg, potetmel, havregryn, krydder og spe med melken. Tilsett den finhakkede løken, salt og pepper og smuldre fetaosten i til slutt. Stek frikadellene pent brune i smør/olje over middels varme.



OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER:

Til 4 personer trenger du:
4 -6 mandelpoteter i båter
2 gulrøtter i skiver
2 persillerøtter i skiver
4-6 små rødløk i båter eller 1 stor rødløk i båter
1 stor eller 2 små rødbeter i tynne båter
2-3 stilker selleri i biter
1 purre i ringer
Ca. 1/2 dl olivenolje
Salt - pepper
1-2 ts timian (eller provencekrydder)

Skrell og vask alle grønnsakene og potetene og del i båter og biter. Hell litt av oljen i bunnen av et ildfast fat og legg i grønnsakene og potetbåtene. Hell resten av oljen over grønnsakene og strø over krydder. Vend på grønnsakene slik at olje og krydder blir godt fordelt. Bak grønnsakene i stekeovnen på 200 grader i ca 25 minutter eller til grønnsaker og poteter er møre.


TIL SAUS TRENGER DU:

Stekefettet fra frikadellene (er det for lite så tilsett en liten klatt smør i tillegg)
Ca. 1 1/2 ss hvetemel
Ca. 2 -3 dl vann
1 ss kalvefond (eller terning)
Ca. 1 dl creme fraiche (eller kremfløte)
1 dl rødvin
1-2 ss rips eller rognebærgele
1 ss balsamico
Salt - pepper
Sukkerkolør

Dryss melet over smøret i stekepannen og la det bli lyst brunt , rør hele tiden slik at det ikke brenner seg. Spe med vann, fond, rødvin, creme fraice/kremfløte og kok opp. La sausen få småkoke i ca 8-10 minutter og smak til med krydder, gele og balsamico. Tilsett litt sukkerkulør hvis sausen blir for lys på farge.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar