Søk i denne bloggen

torsdag 14. mai 2015

Helstekt entrecote med ovnsbakte grønnsaker og aromasoppsaus


Entrecote er et nydelig stykke kjøtt, på grunn av fettmarmoreringen blir kjøttet ekstra saftig og godt på smak. Helstekt entrecote er enkelt å tilberede hvis du bruker steketermometer, da har du full kontroll og kan ta ut kjøttet akkurat når det har oppnådd rett temperatur. Et par ting er viktig når du skal helsteke et så stort stykke kjøtt, det må ha romtemperatur før du begynner å steke og det må ha hviletid etter steking. Begge disse er viktig for et godt resultat. Som tilbehør har jeg valgt ovnsbakte grønnsaker, en god soppsaus og kokte poteter, men potetmos, stekte potetbåter eller søtpotetmos smaker godt til entrecote, og en rødvinsaus eller en sherrysaus er også nydelig.

TIL 5-6 PERSONER TRENGER DU:

Ca 1,5 kg hel entrecote
Salt - pepper
2-3 ss smør
2-3 fedd finhakket hvitløk
Ca. 2 ss finhakket frisk timian
Smør til bruning

Renskjær kjøttet for sener og hinner, og la kjøttet få ligge fremme på kjøkkenbenken et par timer før du begynner på tilberedningen. Gni kjøttet inn med salt og pepper og ha smør på stekepannen, la smøret slutte å frese før du legger kjøttet i stekepannen og brun hele kjøttstykket pent brunt og legg det over i en ildfast form. Forvarm stekeovnen på 150 grader. Rør sammen smør, hvitløk og timian, som smøres på toppen av kjøttet.


Sett inn steketermometeret og sett formen med kjøttet i stekeovnen. Kjøttet stekes til steketermometeret viser 56 - 58 grader, det tar ca. 1 time til 1 1/2 time alt etter hvor stort kjøttstykke du har. Ta ut kjøttet, pakk det godt inn i folie og legg over et tykt håndkle eller et teppe. Temperaturen i kjøttet vil nå stige et par grader. Og mens kjøttet tar en hvil, setter du inn grønnsakene.

OVNASBAKTE GRØNNSAKER:

2 - 3 gulrøtter i tykke skiver
1 stor eller 2 små rødløk i båter
2 fenikkel i båter
2-3 persillerøtter i skiver
3-4 stilker selleri i biter
6-8 asparges i biter
3-4 vårløk i biter
Litt broccoli
10-15 små tomater
1 appelsin i skiver
Salt - pepper
Provencekrydder

Alle grønnsakene skrelles, renses og deles opp. Sett stekeovnen på 200 grader og legg gultøtter, rødløk, persillerot, selleri og fenikkel i formen først, ringle over god olje og strø på litt salt og pepper samt et godt krydder som du liker, jeg brukte provencekrydder, men det er også godt med timian eller oregano. Vend på grønnsakene slik at olje og krydder blir godt fordelt og la dette stå i ovnen ca.10 minutter før du legger i resten av grønnsakene. Vend om av og til og reduser varmen på stekeovnen til 180 grader. Legg over tomatene når grønnsakene er nesten ferdig


AROMASOPPSAUS:

Ca.250 gr aromasopp i skiver
3 finhakkede sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 4 ss balsamicoeddik
3 dl kremfløte
Ca.2 dl kraft/stekesky
1 ts maizenna utrørt i litt vann eller fløte
1 ts honning
Salt - pepper
Presset sitron
Smør/olje

Begynn med å steke soppen lett brun og sett den tilsides. Ha smør/olje i en gryte og la sjalottløken få surre til den er blank og myk, tilsett hvitløken og la den få surre med et øyeblikk. Tilsett kremfløte, balsamico, kraft/stekesky, rør ut maizenna og tilsett det i sausen. Smak til med salt, pepper, honning og presset sitron. Ha i den stekte soppen og kok opp. Juster med litt kraft eller fløte hvis sausen blir for tykk og vil du ha en mørkere saus så bruk et par dråper sukkerkulør. Denne sausen blir litt syrlig, og har en kremaktig konsistens.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar