fredag 15. september 2017

Pærer i krydderlake


Dette blir riktig så godt å ta frem til vinteren, sammen med en liten klatt iskrem eller en klatt pisket kremfløte og gjerne noen friske bær også - makan til dessert. Hermetisering er en mange hundre år gammel kunst, brukt som den eneste måten å oppbevare frukt og bær på før vi fikk frys og kjøl. Men selv om vi er bedre utstyrt i dag, er det enkelt og morsomt å hermetisere, og en fin måte å oppbevare matvarer på. Har du ikke oppbevaringsplass til hermetikk, så kok frukten på samme måte, men legg frukt og lake i bokser eller glass og putt i fryseren.

DU TRENGER:

8 - 10 pærer
LAKE:
1,2 l vann
Ca. 350 gr sukker
1 stor eller 2 små kanelstenger
1 vaniljestang
2 stjerneanis
En slant mandellikør, cognac, rom el. (kan sløyfes)


Ved hermetisering: Vask glassene godt. Legg de sammen med lokk og gummiringer i stekeovnen på 120 grader i ca. 15 minutter.
Ha alle ingrediensene til laken i en kasserolle og la det koke opp og deretter småkoke i 10 - 15 minutter. Skrell pærene og del de i to eller i båter på den måten du liker best. Legg pærene i laken og la dette småkoke til pærene er møre. Mot slutten tilsetter du likør el. Ha pærene over på de varme steriliserte glassene og hell over lake slik at det går nesten over. Sett på lokk, tørk av glassene med en fuktig klut og la glassene kjølne, løs litt på lokket og skru det helt fast igjen. Sett glassene kaldt. Skal du ikke hermetisere men fryse, øser du bare frukt og lake over i passe store plastbokser, lar det kjølne, setter på lokk og legger i fryseren.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar