fredag 1. april 2016

Hjortefilet med portvinssaus, surret sopp og rosenkål og baconpotetmos


Når man har slike fine råvarer som hjortefilet bør man helst behandle den med all respekt - så perfekt steking, en god saus, godt tilbehør er viktig -  og godt drikke i glasset.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Hjortefilet på ca. 6 -800 gr
Salt - pepper
Smør til steking


PORTVINSAUS:

1 finhakket sjalottløk
Ca. 2 dl portvin
Ca. 2 1/2 dl kraft 
1 1/2 ss god balsamico eddik
1toppet ts maizenna utrørt i litt vann eller kraft
2 -3 store ss smør
Liten ts honning
Salt - pepper 


 TILBEHØR:

Ca. 400 gr rosenkål
Ca. 350 gr sopp (gjerne blandet)
1 stor grovhakket øk
Ca. 2 dl frosne tyttebær
1ss finhakket timian 
Smør til steking

POTETMOS MED BACON:

8 - 10 poteter
2-3 ss smør
Ca. 1 dl melk
Salt - pepper
Ca. 120 gr bacon i små biter
Smør til steking av bacon


Potetmos: Skrell potetene del de i biter og kok de møre i vann uten salt. Hell av kokevannet og la potetene dampe tørr. Del bacon i små terninger og stek de sprø i smør. Lag ferdig potetmosen ved å tilsette smør og spe med melk. Tilsett baconterninger og stekefettet i den ferdige potetmosen. Smak til med salt og pepper. Det er ikke sikkert du behøver så mye salt når du bruker bacon.

Hjortefileten: rens fileten for sener og hinner og strø på salt og pepper. Ha smør på stekepannen og brun hjortefileten rundt det hele slik at den blir pent brun. Legg fileten i et ildfast fat og sett den i stekeovnen på 160 grader. Sett et steketermometer i den tykkeste delen og stek til termometeret viset 64 - 68 grader. Ta ut fileten, pakk den inn i alu- folie og la den hvile i minst 15 minutter før du skjærer kjøttet i skiver.

Surret sopp, rosenkål og løk: Rens og stek soppen og sett den tilside. Rens løken og la den få surre i litt smør til den er blank og begynner å få farge, og sett tilside. Rens rosenkålen, del den i to og kok den i vann i ca. 3 minutter.  Bland sammen løk, rosenkål, finhakket timian og sopp og la det få surre sammen et par minutter på stekepanne. Tilsett tyttebær rett før servering.

Portvinsaus: Ha finhakket sjalottløk og portvin i en liten kasserolle og kok inn til ca halvparten er igjen, tilsett kraft, honning, balsamico og salt og pepper. Rør ut maizenna i litt vann eller kraft og rør det inni sausen. Jeg foretrekker å sile sausen slik at det ikke er løkbiter igjen i den ferdige sausen, men det er en smakssak. Rør inn smøret rett før sausen skal serveres og sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar