fredag 4. desember 2015

Boeuf bourguignon (Oksegryte med rødvin)

Dette er oksegryten nesten slik som selveste Julia Child laget den, jeg har moderert litt, laget den litt enklere, men smaken er upåklagelig. Noen av dere har kanskje sett filmen "Julie og Julia", filmen om Julia Child som i voksen alder kom sammen med sin mann til Frankrike og da først begynte å lære seg å lage mat. Etter mange nederlag klarte Julia det mesterstykke både å lære å lage fransk mat og å skrive en kokebok med utsøkt mat, og jeg er den lykkelige eier av boken. En liten advarsel når du skal lage denne retten, det er ikke så mye arbeid, men det går fort litt tid, den skal koke/småputre lenge. Det skal brukes  mye rødvin i gryten, det har jeg moderert noe uten at jeg synes at smaken er forringet, men du kan gjerne tilsette mere rødvin om du vil.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 1 kg oksekjøtt høyrygg eller ytrefilet i 3-5 cm. biter
Ca. 70 - 100 gr bacon i biter
Ca. 1/2 liter sopp gjerne blanding av flere typer i biter
5-6 sjalottløk delt i to
2-3 fedd finhakket hvitløk
1 stor løk i tynne skiver
Ca. 3 - 4  dl rødvin
2 dl kraft/buljong
2 gulrøtter i tynne skiver
1-2 persillerøtter i tynne skiver
1 boks hermetiske tomater eller 3 - 4 finhakkede tomater uten skinn og innmat
1 stor ss tomatpure
Beurre manie´ (1 ss hvetemel og 1 ss smør )
1 laurbærblad
1 ts timian
Salt og pepper
Smør/olje til steking Begynn med å skjære opp kjøtt og bacon og alle grønnsakene. Ha smør/olje på stekepannen og stek raskt kjøttet litt av gangen i stekepannen slik at du har en varm stekepanne hele tiden. Stek bacon, løk og hvitløk får surre til løken er blank og ha alt i en gryte etter hvert som du steker. Stek soppen gylden og la også gulrot og persillerotskiver få en runde i stekepannen slik at du får frem den gode smaken uten å bli brun. Tilsett tomatpure på stekepannen ved siste steking. Kok ut stekepannen med litt vin/kraft slik at du får med alle de gode smakene og hell utkoket i gryten. Hell over resten av vinen, krydder, hermetiske tomater/tomat, salt, pepper og kraft. Kok opp og la gryten småkoke i et par timer. Rør sammen beurre manie´ (mel og smør) og rør det inn i gryten noen minutter før gryten er ferdig, dette blir som en jevning som gjør gryten tykkere.


I Frankrike serveres denne retten oftes med kokte poteter, grovmoset potetpure, ris eller nudler og et godt landbrød og god vin.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar