Selv om svineribbe ikke er julekveldsmat hos oss, har vi svineribbe en eller annen gang i løpet av julen, det hører liksom med i juletradisjonen. Å steke en svineribbe kan gjøres på mange forskjellige måter, og mange har nok sine egne "knep" for å få sprø svor, og andre igjen synes det er vanskelig med svineribbe. Min måte er såre enkel, det er ingen grunn til å gjøre dette så komplisert. Jeg har stekt en svineribbe på ca. 2 1/2 kg her, og slik går jeg frem:
Gni ribben godt inn med salt og la den ligge i kjøleskapet i 1-2 døgn. Dette kan du sløyfe, men da får du ikke et så saftig og smakfullt resultat.
Når du skal steke ribben setter du stekeovnen på 180 grader, jeg bruker varmluft. Kverne pepper på ribben, ha ca. 1 1/2 l vann i langpannen til stekeovnen og legg i ribben med svoren ned, legg også i en stor løk delt i båter og 1 eller 2 persillerøtter eller gulrøtter i biter. Dekk formen med al-folie slik at det blir helt tett og la ribben steke slik i ca. 40 minutter. Ta langpannen ut av ovnen og legg ribben på et skjærebrett og NÅ ER DET LETT Å RUTE SVOREN - og du kan rute svoren i store eller små ruter eller strimler, alt etter hva du liker best.
Legg en rist over langpannen og legg ribben oppå risten - nå med svoren opp. Er det en ribbe som er tykkere på sidene, er det lurt å legge en asjett midt under ribben slik at den blir så jevn som mulig på toppen. Pass på at langpannen ikke koker tørr. Stek ribben slik i ca. 1 1/2 time og nå skal svoren være oppblåst og sprø, er den ikke det, kan du øke tempen i ovnen til 230 grader og sette på grillen noen minutter. Nå må du passe godt på så ribben ikke blit brent, og ser du at den begynner å bli i bruneste laget enkelte steder, så legg litt al-folie på de steder som begynner å bli for brun.
La ribben få hvile 15 - 20 minutter før den deler den opp og serveres.
Stekesjyen i langpannen kan du sile og servere til ribben sik som den er, eller du kan jevne den med hvetemel eller maizenna. Som tilbehør ellers, er det forskjellig hva man bruker, men rødkål, mandelpoteter og gode erter er det vi bruker mest, men her er det smak og behag som gjelder.
Som du forstår er svineribbe ikke noe å kvie seg til, så bare sett i gang.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar