tirsdag 10. desember 2013

Leverpostei


Å lage leverpostei er en juletradisjon hos oss, det er noe vi lager kun til jul, og er noe av det beste vi har på frokostbordet i julen. Å lage leverpostei selv er ikke så vanskelig, men det er litt tidkrevende og det er ikke til å underslå, det følger litt rot med, ihvertfall når jeg lager leverpostei. Mange kvier seg til å lage mat med lever, men etter hvert som man har gjort dette noen ganger er det ingen ting å kvie seg for, egentlig er den "rotete" delen fort unnagjort. Dette er en stor porsjon, så jeg lager litt forskjellige typer leverpostei av samme grunndeig.


Dette trenger du til leverpostei:

1 kg svinelever
300 gr spekk
1/2 stor løk
5 ansjosfileter
Ca. 4 ss ansjoslake
5 ts salt
1 1/2 ts pepper
3/4 ts allehånde
120 gr smør
160 gr hvetemel
1 l melk
4 egg


Skjær spekket i biter. Skrell og kutt opp løken i båter. Skjær lever i biter samtidig som du skjærer bort hinner og sener. Bruk kjøttkvern eller kjøttkvernen på kjøkkenmaskinen og mal spekk, lever, løk og ansjos 1 gang på kvernen. Vil du ha en veldig fin leverpostei, kan du male to ganger.
Kok en hvit saus ved å smelte smøret, rør inn melet og spe med melken. rør godt slik at ikke det blir klumper i sausen. Bland sammen leverblandingen og den hvite sausen, rør inn salt, pepper og allehånde. Pisk eggene godt sammen og rør de inn i leverposteien. Jeg steker en liten prøvekake i litt smør på stekepannen, da kjenner jeg om leverposteien er nok salt, og om den trenger litt mere pepper eller allehånde. Fyll røren i ildfaste former/skåler eller bruk ferdigkjøpte alu-former. Stek leverposteien i vannbad ved 200 grader i ca. 1 time og 10 minutter. Når du skal steke i vannbad er det enklest å bruke langpannen til stekeovnen, fyll den halveis opp med vann, og sett formene med leverpostei i vannet. Når leverposteien er ferdigstekt og avkjølt, pakker jeg hele skålen/formen inn i al-folie og putter den i frysen og tar frem etter hvert. Dette er fantastiske fine julegaver også.

Vil du lage litt variasjon på leverposteien, kan du ta en liten del av røren og tilsette  for eks. hvitløk, rosmarin, chili, eller et annet krydder som du liker. Jeg har laget en form med hvitløk og sorte oliven, de to små skålene som står forran i ovnen er tilsatt timian. En av skålene har fått litt pistasienøtter innblandet og i en annen skål har jeg blandet inn soltørkede tomater og litt pistasienøtter og en annen lettstekt sopp, så her er det bare å bruke fantasien.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar