Å lage leverpostei er en juletradisjon hos oss, det er noe vi lager kun til jul, og er noe av det beste vi har på frokostbordet i julen. Å lage leverpostei selv er ikke så vanskelig, men det er litt tidkrevende og det er ikke til å underslå, det følger litt rot med, ihvertfall når jeg lager leverpostei. Mange kvier seg til å lage mat med lever, men etter hvert som man har gjort dette noen ganger er det ingen ting å kvie seg for, egentlig er den "rotete" delen fort unnagjort. Dette er en stor porsjon, så jeg lager litt forskjellige typer leverpostei av samme grunndeig.
DU TRENGER:
1 kg svinelever
300 gr spekk
1/2 stor løk
5 ansjosfileter
Ca. 4 ss ansjoslake
5 ts salt
1 1/2 ts pepper
3/4 ts allehånde
120 gr smør
160 gr hvetemel
1 l melk
4 egg
Skjær spekket i biter. Skrell og kutt opp løken i båter. Skjær lever i biter samtidig som du skjærer bort hinner og sener. Bruk kjøttkvern eller kjøttkvernen på kjøkkenmaskinen og mal spekk, lever, løk og ansjos 1 gang på kvernen. Vil du ha en veldig fin leverpostei, kan du male to ganger.
Kok en hvit saus ved å smelte smøret, rør inn melet og spe med melken. rør godt slik at ikke det blir klumper i sausen. Bland sammen leverblandingen og den hvite sausen, rør inn salt, pepper og allehånde. Pisk eggene godt sammen og rør de inn i leverposteien. Jeg steker en liten prøvekake i litt smør på stekepannen, da kjenner jeg om leverposteien er nok salt, og om den trenger litt mere pepper eller allehånde. Fyll røren i ildfaste former/skåler eller bruk ferdigkjøpte alu-former. Stek leverposteien i vannbad ved 200 grader i ca. 1 time og 10 minutter. Når du skal steke i vannbad er det enklest å bruke langpannen til stekeovnen, fyll den halveis opp med vann, og sett formene med leverpostei i vannet. Når leverposteien er ferdigstekt og avkjølt, pakker jeg hele skålen/formen inn i al-folie og putter den i frysen og tar frem etter hvert. Dette er fantastiske fine julegaver også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar