lørdag 28. desember 2013

Kalkun (på min måte)


Kalkun er blitt tradisjonsmat i mange hjem i julen eller i nyttårshelgen, det er god og sunn mat og forholdsvis enkelt å tilberede. Når du først tar bryet med å tilberede kalkun er det lurt å kjøpe en så stor kalkun som mulig. Kjøper du en kalkun på 3 kilo er skroget på kalkunen nesten like stort som på en som er 5-6  kilo og da er gevinsten nesten bare rent kjøtt. Restene etter kalkun kan fryses ned og anvendes på utallige måter, som gryter, wok, pai, pizza, smørbrød for å nevne noe.
Jeg har i dag stekt en kalkun på 6.2 kg og selv om vi var 8 svært sultne personer til middag ble det kalkunkjøtt til overs.

DETTE TRENGERDU TIL EN KALKUNMIDDAG:

En stor kalkun 
(beregn ca. 500 - 600 gr hel kalkun per person)

DETTE SMØRER DU KALKUNEN MED:
 
2-300 gr smeltet smør
1-2 toppede ts salt
Pepper
1/2- 1 ts paprikapulver
1- 2 ts timian eller provencekrydder
1 stor ss god sennep
4 - 5 fedd finhakket hvitløk
Saft av 1 sitron
2 ss balsamicoeddik

Kalkunen trenger bortimot 2 døgn i kjøleskap til den er ferdig tint fra frosen tilstand. Du kan ta den frem noen timer og så sette den i kjøleskapet igjen, dette kan du gjøre et par ganger, da går det fortere med tiningen.
Ta ut innmaten som ligger i en plastpose inni kalkunen, det kan du hakke opp, ha i en kjele med vann og koke kraft som du kan bruke til sausen. Jeg gjør dette av og til, men vanligvis blir det nok kraft/sky i langpannen under kalkunen ved steking, så det er strengt tatt ikke nødvendig. Vask kalkunen godt inni, og napp bort evnt. fjær som sitter igjen på lår og vinger. Tørk godt med kjøkkenpapir. Bind opp kalkunen med bommullstråd slik at vinger og lår holder seg på plass under stekingen. La gjerne kalkunen ligge fremme på kjøkkenbenken en times tid før du begynne å steke den.
Sett stekeovnen på 180 grader og beregn ca. 20 - 25 minutter  steketid pr. kilo kalkun. Legg kalkunen på en rist og sett risten over langpannen i stekeovnen. Hell ca.1 liter vann i langpannen, og fyll på etter hvert slik at det ikke koker tørt. Jeg begynner med å legge kalkunen med ryggen opp, smører godt med den røren som jeg skriver om litt lenger oppe på siden her, og lar den ligge slik til den er pent brun, da snur jeg kalkunen slik at den blir liggende  som på bildet under, og stekes den ferdig slik. Få litt hjelp når du skal snu kalkunen det er ikke så lett. Jeg bruker to sterke tresleiver til å stikke inn i kalkunen og med hjelp av noen som kan holde langpannen i ro, går det greit.


Røren til å smøre kalkunen med lager du slik: Smelt smøret og tilsett krydder, sennep, balsamico og sitronsaft , rør godt sammen. Bruk en god pensel og pensle hele kalkunen godt med denne røren av smør og krydder, og det gjentar du under hele stekeprosessen, hver 1/2 time, og har du mere av smøret igjen så smører du oftere mot slutten. Dette gjør at kalkunen får en nydelig smak, og den blir mør og saftig. La kalkunen få hvile minst 1/2 time før du begynner å dele den opp. Sil kraften som blir i langpannen etter stekeingenog bruk den til sausen. Lag vanlig saus med smør og hvetemel, som du bruner litt, det skal være en lys brun saus. Spe med kraften, kremfløte og gjerne litt rømme eller creme fraiche. Vil du lage en enklere saus, koker du opp kraften i en kasserolle, og tilsetter hvetemel utrørt i litt melk eller kremfløte, du kan også bruke maizenna, da får du en glutenfri saus. Spe med kremfløte og gjerne creme fraiche, og bruk sukkerkolørtil å sette litt farge på sausen. Smak til med salt, pepper og mere krydder hvis det trengs.


Legg kalkunen over på en stor, stødig skjærefjøl når kalkunen skal deles opp. Jeg begynner å dele  opp kalkunen med først å ta av vingene, så skjærer jeg ned langs lårene, finner leddet helt inntil kroppen og kutter av i leddet. Lårene legges tilside, og skjæres pent opp til slutt, nå er det lett å komme til for å skjære pent ut brystfiletene.  Brystfiletene skjærer du ut ved at du bruker en skarp kniv og fører langs brystbenet og skjærer helt inntil benet hele veien ned, gjør likedan på den andre siden. Legg de hele brystene/filetene på en skjærefjøl og del i pene skiver.
Det er veldig forskjellig hva som brukes som tilbehør til kalkun, men for oss så er  waldorfsalat, rosenkål, gulrøtter, gode poteter og god saus med fløte, creme fraiche og kalkunsky det mest vanlige. Vi bruker også i tillegg ris, som har blitt en tradisjon i familien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar