onsdag 5. oktober 2011

Andebryst med rødløkmarmelade, tomatconfitt, sprøstekt sopp og rosmarinsaus


Når man først er i Procvence spiser man and i en eller annen form, særlig andeconfitt som nesten alltid står på menyen hos de fleste restauanter, men andebryst står også ofte på menyen og da med et godt smakfullt tilbehør og velsmakende saus.
Jeg spør ofte kelneren hvilke ingredienser som er brukt og hvordan forskjellige ting er laget og får alltid et hyggelig svar, det virker faktisk som om de synes det er kjekt, og jeg får nye ideer og inspirasjon.
Andebryst er enkelt å tilberede bare den ikke stekes så lenge at den blir tørr, som tilbehør kan man selvfølgelig velge det man liker best og som man synes passer best. Jeg har valgt å servere sellerimos til andefileten denne gangen, men poteter i forskjellige variasjoner eller potetmos er også godt. 
I tillegg har jeg valgt sprøstekt sopp, tomatconfitt, rødløksmarmelade og rosmarinsaus.

                TIL 2 PERSONER TRENGER DU:                     

2 små andefileter eller en stor
Salt og pepper
Smør/olje til steking


TILBEHØR:

Små tomater
Provencalsk krydder eller timian
Salt - pepper
God olje
Sopp av forskjellige sorter eller bare champinjong.

Skjær noen snitt i skinnet på filetene og strø kjøttsiden med salt og pepper. Legg i andefiletene med fettsiden ned i en kald stekepanne og sett den på midles varme, nå vil andefettet smelte og du vil få en fantastisk smak på andefileten. Når du ser at andefettet har smeltet øker du varmen og steker andefiletene i ca. 6 min. på hver side. Stek litt lengre hvis du ønsker kjøttet mere gjennomstekt, eller at filetene er store. La kjøttet hvile en stund før du skjærer i det. La fettet/kraften bli i stekepannen da du skal koke ut pannen til kraft som skal brukes i sausen.
Mens du steker andefiletene får tomatene stå i stekeovnen og bli myke og velsmakende, bruke små tomater gjerne av forskjellig slag, del de i to, legger de utover i en ildfast form, strø over salt, pepper og krydder med eks. provencalsk krydder eller timian, ringle over en god olje, sett formen i ovnen på ca. 200 grader og la det stå til tomatene faller sammen.
Stek soppen til den er gylden i smør/olje.

RØDLØKSMARMELADE:

2 rødløk
3 ss god olivenolje
Litt pepper
1/2 ts spisskummer
Ca. 1 ts revet ingefær
1 ts hvitvinseddik
1/2 dl balsamicoeddik
Saft av 1/2 lime
2 ts blomsterhonning

Skjær løken i skiver, ha løken sammen med alle de andre ingrediensene i en liten kassrolle og la det koke opp, la det småkoke over svak varme til en tykk marmelade. Smak til med mere krydder, honning, eddik hvis det er nødvendig.

ROSMARINSAUS:

Andekraften fra stekepannen og vann til passende mengde saus
1 stilk frisk rosmarin
1 dl rødvin
Ca. 80 - 100 gr. smør
Salt - pepper

Kok ut stekepannen etter at du har stekt andefiletene med ca. 3 dl kraft eller bruk buljong/vann sammen med en stilk rosmarin. Sil kraften og ha den over i en liten kasserolle, tilsett rødvinen, la det få et oppkok og kok over svak varme uten lokk til det har kokt litt inn. Pisk inn smøret litt etter litt, smak til med salt og pepper og hold sausen varm, men la den ikke koke etter at du har pisket inn smøret.

2 kommentarer:

  1. Rødløksmarmeladen er fantastisk!!!

    SvarSlett
  2. Ja ikke sant, det er en av mine favoritter og kan brukes til mye annet enn andebryst.
    Hilsen Synne

    SvarSlett