søndag 17. april 2011

Tapas (eller baskiske Pintxos)

Tapas eller pintxos som de kalles i det nordlige Spania, er god snaddermat når du har gjester -  når noen stikker uventet innom, eller når man skal kose seg med noe godt å spise til et glass vin, øl eller en kopp te. Disse små godbitene smaker godt uansett, det viktigste er at man lager mange nok, de har en tendens til å forsvinne raskt.


Siden det snart er påske så starter vi med eggesalat som også inneholder kapers, rødløk og karri.

DU TRENGER:

Små skiver av bagett eller ciabatta 
4 hardkokte egg
    Ca. 2 ss. hakkede kapers
2-3 ss rømme eller creme fraiche
1 liten rødløk finhakket
2 ss. majones
Litt sitronsaft
1 ts. karri
Klippet gressløk
Salt - pepper

Hakk egg, rødløk, kapers og gressløk, bland alt sammen med karri, majones og rømme  (her kan du også bruke kesam istedet for rømme). Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Legg det på små skiver av ciabatta eller bagetter skåret på skrå og pynt med litt tomat og kapers.


En annen variant av eggesalat er denne med røkelaks, dill og sennep. Begge disse eggesalatene er fantastisk gode som vanlig smørbrødpålegg også.

DU TRENGER:
 2 hardkokte egg
2 skiver røkelaks skåret i strimler
Ca. 2 ss lettrømme eller en blanding av rømme og kesam
1 ts. god sennep
Ca. 2 ss hakket dill
Lit gressløk
Presset sitronsaft
Salt og pepper

Hakk eggene og bland sammen med røkelaks, rømme, gressløk, hakket dill og sennep. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Legg salaten på ciabatta skåret i skiver som du først putter i brødristeren et øyeblikk.


Dette er en artig kombinasjon med blåmuggost og rødløk, men som er  kjempegod.  Her har jeg brukt ciabatta ca. 2 cm. tykke skiver som jeg først  har stekt litt i varm stekepanne. Legg på en god skive med blåmuggost, topp med skiver av rødløk og pynt med spirer av et eller annet slag. Krydre med grovmalt pepper og drypp over balsamicoeddik

Og mens vi først har blåmuggosten fremme kan vi like så godt fortsette med disse.Her trenger du:
1 stor pære
Skrell og skjær pæren i skiver som du steker raskt i litt olje på stekepannen, la de renne av seg på et kjøkkenpapir.
Legg pæreskivene på små skiver av ciabatta eller skiver av en bagett, topp med en god skive blåmuggost og drypp over litt honning, helst blomsterhonning -  eller som jeg har brukt denne gangen chiliolje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar