mandag 2. juli 2018

Eltefritt brød med rug og solsikkekjerner


 Eltefrie brød stekt i jerngryte er enkelt og raskt å bake og det blir gode brød med sprø god skorpe. Du kan bake både fine og grove brød på denne måten, jeg har bakt et brød med rug i dag sammen med solsikkekjerner. Det ble et veldig godt brød, og jeg har laget herlige smørbrød med spekeskinke og pesto av dette brødet, og det er et skikkelig godt brød til reker.


DU TRENGER TIL ETT BRØD:

300 gr hvetemel
100 gr sammalt grov hvete
100 gr grov rug
100 gr fin rug
100 gr solsikkekjerner eller 50 gr solsikke og 50 gr gresskarkjerner
1/2 ts tørrgjær
1 toppet ts flaksalt
5 1/4  dl lettmelk


Bruk en jerngryte med lokk som tar ca. 4 liter og som tåler 250 grader i stekeovnen.
Bland alt det tørre til brødet i en bakebolle og spe med melken mens du rører alt raskt sammen. Sett lokk på reørebollen eller bruk plast og et klede over. La bakebollen stå på kjøkkenbenken i 18 - 24 timer. Legg et bakepapir på bakebordet, strø på hvetemel og hell deigen på bakepapiret. Ha litt mel på hendene og brett deigen som om du bretter en konvolutt, brett slik et par ganger. Smu deigen med bretten ned, og dekk til med et klede og la brødet hvile/etterheve slik i ca. 2 timer. Når deigen har hevet i ca. 1 1/2 time, setter du gryten med lokk i stekeovnen på 250 grader. La gryten stå i stekeovnen i ca. 30 minutter. Nå må du huske godt underlag til den varme gryten og gode grytekluter/grytevotter når du tar ut den glovarme gryten fra stekeovnen. Ta av grytelokket og "rull" brødet ned i gryten, eller ta tak i bakepapiret og "lemp" brødet ned i gryten sammen med papiret, jeg synes det siste er det enkleste.


Legg på lokket og sett gryten i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter, ta av grytelokket og skru ned varmen til 200 grader og stek i 15 minutter til. Avkjøles på rist. Spiser du ikke opp hele brødet samme dag, er det lurt å fryse resten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar