lørdag 31. mai 2014

Mandelkake med appelsinkrem


Når mandelbunnen er litt seig, og kremen oppå kaken er deilig myk og frisk på smak er dette  en av mine yndlingskaker. Ikke bare er denne kaken aldeles nydelig, men den er også rask å bake og pynting er det heller ikke noe å kvie seg for, kremen bare legges oppå kaken og noen mandarinbåter danderes litt rundt om kring.


DU TRENGER TIL MANDELBUNN:

4 eggehviter
200 gr sukker
250 gr malte mandler (med skall)
1 strøken ts. bakepulver

Pisk eggehvitene helt stive mens du tilsetter sukkeret litt etter litt. Husk gullende ren visp og arbeidsbolle, og at det ikke er en "anelse" eggeplomme sammen med hvitene. Eggehvitene skal være så stive at du kan snu bollen på hodet mens eggehvitene sitter fast i bunnen av arbeidsbollen. Bland bakepulveret med de malte mandlene og vend det forskitig inn i eggehvitene med en slikkepott.
Bruk en rund form ca. 22 - 23 cm i diameter, og dekk bunnen med bakepapir. Hell røren i formen, sett formen på nederste rille i stekeovnen og stek ved 170 grader i 35 - 45 minutter.
Mandelbunnen kan godt bakes dagen i forveien, oppbevares i formen tildekket med plast. Kaken kan også fryses i formen.


APPELSINKREM:

3 eggeplommer
1 3/4 dl kremfløte
Zest av 1 appelsin
1/2 dl presset appelsinsaft
2 toppede ts potetmel
2-3 ts vaniljesukker
3 pl gelatin + 2-3 ss fløte til å smelte gelatinen i
1 1/2 dl pisket kremfløte 
1 liten boks hermetiske mandariner

Legg gelatinplatene i kaldt vann 5-7 minutter. Ha eggeplommer, kremfløte, potetmel, zest og appelsinsaft i en kasserolle. Varm opp over middels varme til det begynner å tykne, det SKAL IKKE KOKE. Ta kjelen av kokeplaten, smelt gelatinen i 2-3 ss fløte og rør det inn i kremen og rør inn vaniljesukker. La kremen avkjøles i kjøleskapet. Pisk kremfløten og bland den inn i eggekremen når eggekremen er helt kald. La de hermetiske mandarinene få renne godt av seg i et dørslag el. og bland de inn i eggekremen. Ta av noen til pynt.
Legg den kalde kremen oppå kaken, og pynt med mandarinbåter.




4 kommentarer:

  1. Skal gelantinen smeltes i 2-3 ss kald fløte ? Eller hentes 2 ss ut av den varme kremen?

    SvarSlett
  2. Du skal ta 2-3 ss kremfløte ekstra til å smelte gelatinen i.

    SvarSlett
  3. Hva er zest ? Det står zest av 1 appelsin !

    SvarSlett
  4. Zest er det gule av skallet, kun det gule

    SvarSlett