fredag 7. februar 2014

Skalldyrsrisotto med chorizo og safran


Myk og kremaktig risotto med en herlig smak, en risotto kokt på blåskjell og rekekraft sammen med fenikkel og dill, et bedre måltid må du lete lenge etter. Dette er også et fantastisk måltid å invitere gjester på, da det meste kan forbredes på forhånd. Du kan bruke andre typer skalldyr enn det jeg har brukt her.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

300 - 350 gr risottoris
Ca. 2 kg blåskjell (2 nett)
Ca. 1 kg reker  med skall
5-10 cm chorizopølse (ca.3 cm tykk pølse) i tynne skiver 
Ca. 2 dl grønne frosne erter
2-3 vårløk i ringer
1 klype safran
Presset sitron
1/4 - 1/2 ts. chilipulver (her må du smake deg frem)
Salt - pepper
(Evnt. revet parmesan)



Rens rekene, men legg tilside noen fine reker med skall til pynt og rekeskall til kraften.

KOK KRAFT AV:

1 stor gulrot i biter
1 bit knollselleri i biter
1hakket løk
1 purre i ringer
Noen kvaster dill
En stor neve rekeskall
Ca. 1 1/2  cm finhakket frisk ingefær
1 fenikkel i biter

Alle grønnsakene, dillkvaster og ingefær legges i en kasserolle med så mye kaldt vann at det står godt over grønnakene. Kok opp og tilsett rekeskallene, la småkoke en times tid. Sil kraften og ta vare på den, restene av grønnsakene skal ikke brukes.


Skrubb blåskjellene godt og kontroller at alle lukker seg

DETTE KOKER DU BLÅSKJELLENE I:

2 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
1/2 - 1 finhakket fenikkel
Olje
2 hele stjerneanis
Ca. 2 dl hvitvin

Surr fenikkel, løk og hvitløk i litt olje til løken er blank, tilsett stjerneanis og hvitvin, kok opp og tilsett blåskjell. Set på lokk og la dampe i 3-4 minutter. Ta blåskjellene ut av kraften, og ta ut maten av de fleste blåskjellene, men gjem noen hele blåskjell som skal brukes til pynt på tallerkenen og ta vare på kraften. De blåskjellene som ikke har åpnet seg under dampingen, må ikke spises, de må du kaste.


Kok opp blåskjellkraften og tilsett risottorisen, chorizopølse i tynne skiver og safran. Kok risen etter anvisningen på pakken, risottoen skal ha konsistens nesten som en grøt, men med en litt fast kjerne i riskornene, smak deg frem. Tilsett grønnsak/rekeskraften litt etter litt slik at risottoen ikke blir for flytende når den er ferdig. Og når risen er ferdigkokt  smaker du  til med chilipulver og presset sitron, salt og pepper hvis det trengs, chorizopølsen er ganske salt, så det er ikke sikkert det er nødvendig med ekstra salt.
Tilsett de frosne ertene og finhakket vårløk og kok opp, så tilsetter du de rensede rekene og innmaten av blåskjellene helt til slutt, slik at de så vidt blir gjennomvarme, de skal ikke koke. Risottoen serveres rykende varm, gjerne med et godt brød til og en god hvitvin.


Vi brukte denne hvitvinen her til skalldyrsrisottoen, den passet veldig godt, i smak ligner den litt på Chardonnay, men er noe kraftigere.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar