mandag 15. oktober 2012

Grove hjerter


Grov fersk hjemmebakst er fantastisk godt, disse hjertene her er ikke noe unntak, god på smak, sprø skorpe, bakt av grovt mel og korn, med litt honning og kesam, riktig et sundt og næringsrikt lite hjerte. Jeg har brukt en pepperkakeform til å stikke ut hjerter, men her kan du bruke andre fasonger som stjerner, halvmåner eller bamser som er koselig å bruke som nistemat til skolebarna. 
Av denne porsjonen her blir det mellom 25 - 30 hjerter,

DU TRENGER:
                                                                       
                            6 - 7 dl lunkent vann                             
50 gr gjær
400 gr hvetemel
300 gr grov sammalt hvete
300 gr grov sammalt rug
100 gr havregryn
100 gr knuste rugkjerner
                                             2 dl kesam                                               
4 ss god olje
2 ts salt
1 stor ss honning
1 dl gresskarkjerner
1 1/2 dl solsikkefrø
1 1/2 dl knuste linfrø

  Rrør ut gjæren i litt av vannet, pass på at vannet ikke er for varmt, bruker du tørrgjær, tømmer du den i bakebollen sammen med melet. Vei opp alt melet, og havregrynen og tøm det over i bakebollen, jeg setter bakebollen på vekten og nullstiller vekten mellom hver melsort jeg veier opp, da blir det mindre søl på kjøkkenbenken. Tilsett salt, honning, olje, kesam og spe med vann/gjær blandingen og resten av vannet. Bruker du kjøkkenmaskin lar du den gå ca. 5 minutter, arbeider du deigen for hånd, knar og rører du så lenge du orker. Mens maskinen går tilsetter du linfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø. Juster med mere vann/mel slik at deigen blir passe fast.


Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted og la den heve til dobbelt størrelse, det tar ca. 1 time. Ta deigen ned på bakebordet, kna den lett, del den i to, kjevle ut en leiv til ca. 2 cm tykkelse og stikk ut hjerter eller andre figurer, jeg er veldig svak for hjerter, så her i huset ble det kun hjerter denne gangen. Legg hjertene over på bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve. Sett stekeovnen på ca. 200 grader. Når hjertene er ferdig hevet, pensles de med sammenpisket egg eller melk og strøs med sesamfrø.
Stekes på midterste rille i stekeovnen i 10 - 15 minutter. Avkjøles på rist.


Hjertene er fine å putte i fryseren, og lar du de få tine på ca. 120 grader i stekeovnen, får de en kjempegod knasende skorpe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar