torsdag 25. oktober 2012

Høstgryte med tyttebær, sopp og mos av søtpoteter


En enkel og nydelig gryte rik på smak av gode råvarer, deilige kantareller og noen andre små sopp som jeg ikke vet navnet på, og en frisk litt syrlig smak av tyttebær.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

                                    400 gr godt mørnet oksekjøtt                                     
1 stor løk
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
2 fedd hvitløk
2 - 300 gr sopp
1 ss tomatpure
1 laurbærblad
Liten klype chilipulver (kan sløyfes)
1 1/2 dl rødvin (kan sløyfes)
kjøttbuljong/fond
2 dl fløte
Ca. 1 dl tyttebær
Salt - pepper
Smør/olje
(1 ts maizenna)

  
Del kjøttet i passe store biter, og brun kjøttbitene lett i smør/olje på stekepannen, ha kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig, kjøttet trenger ikke være helt gjennomstekt. Kok ut stekepannen med litt vann, og sil det over i gryten. Stek sopp og ha den i gryten sammen med kjøttet. Skjær løken i tynne skiver og hakk hvitløken, la løk og hvitløk få surre litt i smør/olje på stekepannen, tilsett tomatpure og la den få surre med et øyeblikk før du har alt over i kjøttgryten. Skrell gulrøtter og selleri som kuttes i strimler og haes i gryten.
Tøm over rødvin, kraft/fond eller terning/litt vann og la gryten få et oppkok, skru ned varmen, og la gryten småkoke over svak varme mens du tilsetter laurbærblad, salt, pepper, litt chili og fløte. Er gryten for tykk, tilsetter du en skvett vin, litt mere fløte eller kraft. Blir gryten for tynn, så tilsett en ts maizenna rørt ut i litt fløte eller vann. La gryten småkoke til grønnsakene er møre. Tyttebær tilsettes helt til slutt. 

SØTPOTETMOS:

2 store søtpoteter
2 vanlige poteter
Salt pepper
Noen dråper presset citron
1 - 2 ss smør
Litt melk

Skrell og del søtpoteter og poteter i biter og kok i vann uten salt. Mos potetene og tilsett salt, pepper, smør, litt presset citron og spe med litt melk til mosen er passe tykk.



2 kommentarer:

  1. Denne har jeg etterhvert laget mange gangen. en favoritt, og kan lages (med fordel) dagen før gjestene kommer om du lager den til en vennemiddag etc. Den er enda bedre dagen etter :-)

    SvarSlett