lørdag 22. januar 2011

Rugbrød med krydder


Dette er et ganske grovt brød med mye smak, riktig noe å sette tennene i, det ligner litt på det deilige grovbrødet man får i Danmarg og siden det er masse rug i brødet er det lett å skjære opp i tynne skiver. Det er nydelig til ost og sild, faktisk godt til all slags pålegg.
Ta frem alle ingrediensene før du begynner, og av denne porsjonen blir det 3 store eller 4 små brød.

DU TRENGER:

400 gr. grov rug
100 gr. hvetekli
200 gr. havregryn
1 dl. linfrø
200 gr. hvetemel + litt til utbaking
100 gr. grov sammalt hvete
2 dl. solsikkefrø
1 dl. olje
2 dl. yoghyrt
8 dl. vann/melk
50 gr gjær
2 ts. salt
2 ts. anis
1 1/2 ss. karve

Varn opp vann/melk og yoghurt, det skal være så vidt lunken. Rør ut gjæren i vesken og tilsett krydder og olje. Jeg knuste krydderet i en morter først og jeg  brukte olivenolje men annen olje kan bruks.
Bland inn alt melet og juster med mere veske/mel slik at deigen blir passe fast. Tilsett solsikkefrø og linfrø tilslutt. Arbeid deigen godt sammen, bruker du kjøkkenmaskin så elt gjerne i 5-10 min.
Lager du deigen for hånd elter du så lenge du klarer.
Dekk til deigen med plast eller et klede og sett den til heving på et lunt sted og la den heve i 1 - 1 1/2 time.


 Etter heving tar du deigen ned på bakebordet. Deigen er litt klissete så bruk litt mel da går det greit. Du kan trille ut deigen til 3 litt store brød, eller 4 små. Legg de ferdige brødene i papirkledde former, dekk med plast eller et klede og la de heve i ca. 1 time. Jeg har penslet brødene med lunkent vann og strødd over gresskarfrø.
Stek ved 175 grader i ca. 1 time. Avkjøles på rist og la de bli helt kalde før du lar deg fristet til smake.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar