mandag 17. januar 2011

Coq au Vin (Kylling i rødvin)


Denne nydelige gryteretten Coq au Vin er egentlig en høstrett, og man kan godt si den er Frankrikes nasjonalrett, den er svært populær over hele Frankrike og lages på forskjellige måter fra distrikt til distrikt og med sin egen lokale vin. Legenden forteller at det var Cæsar som først lagde denne retten som var så god at den satte høy og lav i en en salig henrykkelse.
Den Coq au Vin jeg har laget her er noe forenklet fra den opprinnelige oppskriften. Har du ikke tilgang på en hel kylling, kan du bruke en blanding av lår og fileter.

TIL 4 PERSONER TRENGER DU:
 
2 kyllinger eller en stor broiler 
150 gr. bacon i ett stykke
   200 gr. sjampinjong
10 sjarlottløk
2 fedd hvitløk
1 laurberblad
1 buljongterning
1 1/2 dl vann
1 ts. oregano
2 ts. timian
 Salt og pepper
olivenolje til steking
rødvin


 Del kyllingen i pene stykker og brun den raskt i olje på stekepannen, de skal ikke være gjennomstekte, bare lett brunet. Legg den brunede kyllingen over i en gryte som retten skal kokes i.
Skjær bacon i ca. 1 1/2 cm. tykke strimler som brunes, brun også sopp og løk, alt legges i gryten sammen med kyllingen. Tøm over vannet, legg i buljongterning og tøm over rødvin til det nesten dekker. Tilsett hvitløk og krydder, smak til med salt og pepper mot slutten av koketiden.
Kok i bortimot en time til alt er helt mørt, det skal ikke fosskoke bare så vidt boble litt. Du kan jevne skyen med litt maizenna utrørt i litt vann, eller du blander litt smør og mel til en liten melbolle og rører det ut i gryten.Vi bruker ris til Coq au Vin men det går fint med potet eller mos, 
og en god salat hører med.
Skal du servere gryten til gjester kan den godt lages dagen i forveien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar