tirsdag 4. januar 2011

Albondigas (kjøttboller) i tomatsaus


Dette er knallgode kjøttboller, saftige, godt krydret og med en nydelig tomatsaus. Mange synes tomatsaus er litt vanskelig og arbeidskrevende og tyr ofte til en posesaus - sikkert godt det også, men hjemmelaget tomatsaus er i grunnen ganske rask å lage og er både bedre og sunnere, Det krever noen ingredienser, men har man alt i hus går resten ganske greit. Dette her er en stor porsjon av både kjøttboller og tomatsaus, begge deler er greie å fryse. Synes du det er kjedelig å steke kjøttboller på stekepannen, kan du rulle kjøttboller som settes på bakepapirkledd stekebrett og steke kjøttbollene i stekeovnen på ca. 200 grader i 10 - 12 minutter. Snu på kjøttbollene underveis. Begynn med sausen.

DU TRENGER TIL TOMATSAUS:
 
1 stor boks hakkede tomater (eller 2 små a`400 gr)
1 stor hakket løk eller 1 1/2 hvis de er små
2 fedd finhakket hvitløk
 1 ss sitronsaft
1 stort laurbærblad
1 ts rosmarin
1 ts timian
3 ss. finhakket  frisk basilikum (eller smak til med basilikum krydder)
1 stor ss. tomatpure
      Salt, pepper
    1 liten klype sukker
Olivenolje

Hakk løken og hvitløken fint og surr de myke i olivenoljen i noen minutter til løken er blank. Tilsett tomatpure og la den få surre med en liten stund. Ha i resten av ingediensene og la det hele småkoke i ca. 10 minutter.
Smak til med hakket basilikum, salt, pepper og rund av med litt sukker.
Vil du ha en helt jevn saus, kan du kjøre den glatt med en stavmikser, men da må du ta ut laurbærbladene først.

                                                  TIL KJØTTBOLLER TRENGER DU:

600 gr. kjøttdeig, karbonadedeig eller en blanding
2 ts salt
2 ss potetmel
2 egg
Ca. 1 dl vann
2 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket rødløk
1 ts timian
1 ts rosmarin
1 ts estragon
revet skall av 1 siron
 Smør/olje til steking
 

 Arbeid kjøttdeigen sammen med saltet, spe med vann og egg,  tilsett krydder og løk. Arbeid alt godt smmen. Form små boller som stekes pent brune på stekepannen.
Server tomatsausen til kjøttbollene sammenmed for eks, potetmos eller pasta og salat.
Du kan også ha de ferdige kjøttbollene i sausen og la det hele få et oppkok før du serverer de.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar