fredag 13. september 2024

Rundstykker med gulrot og sesamfrø

 

 Hjemmebakte rundstykker med sprø skorpe er noe av det beste man kan få, især med godt smør og ost eller godt syltetøy. Disse rundstykkene her er luftig inni og har en deilig sprø skorpe, aldeles nydelig til frokost, nistepakken  eller til lunsj. Av denne porsjonen her blir det ca. 20 rundstykker, alt etter hvor store du lager de.

DU TRENGER:

5 dl lunkent vann

25 gr gjær

1 1/2 ts salt

2 ss sukker

1/2 dl olivenolje

100 gr solsikkekjerner

450 gr hvetemel

250  - 300 gr grovt speltmel eller annet grovt mel

150 gr raspet gulrøtter

Egg til pensling

Sesamfrø til pynt

Ha vann og gjær i rørebollen og rør ut gjæren. Tilsett alle de andre ingrediensene, men spar litt på melet, bruker du kjøkkenmaskin så la den gå i ca. 6-7 minutter. Tilsett mere mel hvis det trengs. Dekk til deigen  og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Ha godt med mel på bakebordet og trill  runde boller som du setter på et bakepapirkledd stekebrett. Har du dårlig med tid, så kutter du bare opp passe store emner som du setter på stekebrettet, da får du mere rustikke rundstykker, men smaken er den samme. Rundstykkene trenger ikke etterheving, gi de kun et strøk med sammenpisket egg og litt sesamfrø på toppen. Stekes ved 225 grader i ca. 20-25 minutter. Avkjøles på rist.


 

 

lørdag 7. september 2024

Syltetøy med solbær, blåbær, og bjørnebær


 Å lage syltetøy er noe som gir lønn for strevet, det er også noe av det koseligste kjøkkensyssel jeg kan drive med. I dag har jeg laget et blandingssyltetøy med blåbær, solbær og bjørnebær, det ble slik da jeg hadde litt lite av den ene typen. Syltetøyet ble nydelig på smak og fullt av sødme fra sommerbærene. Til dette syltetøyet kan du bruke friske eller frosne bær, jeg brukte syltesukker som er tilsatt pektin for at syltetøyet skal bli stivere, men du kan også bruke vanlig sukker og tilsette syltepulver for koking

DU TRENGER:

Ca. 250 - 300 gr blåbær

Ca. 250 - 300  gr bjørnebær

Ca. 450 gr solbær

1,5 dl vann

5-7 dl syltesukker

Bruk en god rommelig kasserolle og hell i vann og bær. Kok opp over svak varme og la blandingen småkoke i ca. 5-6 minutter. Ta kasserollen fra platen og tilsett sukker, ikke bruk alt sukkeret med det samme, men smak først om det er nok sukker med 5 dl eller mindre. Sett kasserollen over platen igjen og rør til sukkeret smelter og la syltetøyet få et godt oppkok. Hell det varme syltetøyet på varme sterile glass, eller hell det i plastbeger for frysing.


 

onsdag 4. september 2024

Risotto med kantareller og spinat

Nå ligger det store gule flotte kantareller i butikkhyllene og hva er da mere fristende enn å bruke disse delikatessene i en skikkelig god risotto. Å lage risotto er forholdsvis enkelt, men du må ha litt tålmodighet med kokingen. Det er lurt å finne frem alle ingrediensene du skal bruke før du starter på selve risottolagingen, da går matlagingen så mye lettere. Smak på risottoen før du tilsetter salt, både kraft og buljongterning kan være litt salt så det er mulig dette gir nok salt til den ferdige risottoen.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca 2 dl risotto ris

2 finhakkede sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

1-2 dl hvitvin eller eplejuice

Ca. 4 dl kyllingkraft eller vann og terning

Ca. 1 1/2 dl raspet parmesan

1 liten pose spinat

5-6 skiver bacon i små biter

100-150 gr kantareller (mere hvis du har)

Salt - pepper

1 ss smør

Litt olje 

Start med å ha litt olje i den gryten du skal lage risottoen i, la oljen bli varm og surr løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett risen og hell på noe av kraften. Kok opp og la risen småkoke over lav/middels varme og tilsett mere væske etter hvert som det koker inn. Mens risen koker, steker du sopp og bacon til det blir sprøtt og sett det tilsides. Når risen er ferdig kokt (husk den skal ha litt "tyggemotstand") blander du inn spinat og sopp og bacon. Rør inn smør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Servers nylaget og varm.



 

mandag 2. september 2024

Laksesmørbrød med fennikel og eplesalat


 Et raskt og nydelig lite måltid med laks og denne herlige sprø salaten til. Smaker godt til lunsj, men også som et raskt lite måltid når du ikke rekker å lage middag. 

DU TRENGER:

Gode litt store skiver, gjerne landbrød

Salat, av den typen du har 

2-3 skiver laks på hver skive

FENNIKEL-EPLESALAT NOK TIL TO STORE SKIVER:

Ca. 1/2 fennikel i tynne skiver/srimler

1/2 eple i tynne strimler eller små biter

Ca. 2 ss creme fraiche 

Salt - pepper

Sitron

Rist skivene i en brødrister eller på en varm stekepanne. Skjær opp eple og fennikel og bland det sammen med creme fraische. Smak til med salt, pepper og noen dråper presset sitron.