torsdag 6. september 2018

Tekake


Dette er en kake av den gammeldagse sorten og som det knytter seg mange minner til, man kan vel si at dette er tradisjonsbakst. Svært mange har minner om tekaken som ble kjøpt oftes til helgen, eller når man ventet noen på kaffebesøk. Kaken er enkel å bake, er nydelig til en kopp kaffe, så hvorfor den heter tekake er jeg ikke sikker på. Dette er en kake med mye mat i, så skal du bake en kake til mange så er dette en super bakst, det som ikke brukes med det samme kan fryses, jeg trenger vel ikke si at dette er en flott kake til avslutninger og skolesammenkomster. Siden dette blir en ganske stor kake, så bruk et av stekebrettene til stekeovnen som du dekker med bakepapir.


DU TRENGER:

50 gr gjær
Ca. 1 kg hvetemel
Knapt 2 dl sukker
1/5 l lunken melk
1 egg
Revet skall av 1 liten sitron
2 dl rosiner
1 dl sukat eller apsikat (kan sløyfes)
200 gr mykt smør i terninger

TIL TOPPING:

Ca. 4 ss smeltet smør
4-6 ss perlesukker
Kanel (kan sløyfes)
Ca. 1 dl mandelflak


Rør gjæren ut i lunken melk, bruker du tørrgjær så bland den i melet. Ha mesteparten av melet, sukker, raspet sitron og egget i bakebollen. Spe med melken mens kjøkkenmaskinen går. Tilsett rosiner og sukat. Tilsett mere mel og så mye at du får en passe deig. La maskinen gå mens du tilsetter smøret i biter og til alt smøret er eltet inn i deigen. Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted til heving. Deigen skal heve til den har dobbelt størrelse og det tar ca. 45 minutter. Ta deigen ned på bakebordet, kna den lett igjennom og kjevle den utover slik at den passer til stekebrettet. Rull deigen opp på kjevlet og legg den over stekebrettet som du har dekket med bakepapir, eller har smurt godt. Sett kaken til etterheving i ca. 30 minutter. Smelt smøret til toppingen og pensle det over kaken, strø med sukker, kanel og mandelflak. Stek kaken ved 180 grader i 25-30 minutter. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar