mandag 3. september 2018

Chutney med grønne tomater


I år har et par tomatplanter ute på terrassen gitt rik avkastning takket være det fantastiske sommerværet vi har hatt. Fremdeles var det massevis av tomater, store og små, men alle grønne. De har nok blitt moden inne hvis jeg hadde lagt de på et lyst sted, men istedet plukket jeg inn stort og smått og laget en slags chutney. Den skal bli tilbehør til middager og til ost, dessuten er chutney fantastisk til å sette smak på diverse dressinger og sauser.


DU TRENGER:

Ca. 1 kilo tomater (blanding av umodne og halv modne + et par modne)
2 epler uten skall i små biter
1 liten eller 1/2 rødløk i biter
Saft og raspet skall av 1 appelsin
Saft og raspet skall av 1 sitron
Ca. 1 dl cherryeddik eller rødvinseddik
1 kanelstang
3-4 stjerneanis
1/2 ts chiliflak
5-6 nellikspiker
2 ss honning (kan sløyfes)
Ca. 40  - 80  gr brunt sukker (smak deg frem)
Ca. 1 1/2 dl rosiner (eller blandet frukt + rosiner 1 1/2 dl til sammen)
Bruk gjerne en liten slant vin, søt saft eller likør/sherry (kan sløyfes)
(2 plater gelatin + 2-3 ss vann)


Jeg skrelte de fleste tomatene med potetskreller, slik at det ikke skulle bli så masse "tråder" av tomatskinn i chutneyen. Kutt tomater, eple og løk i biter, ha alt i en kasserolle og kok sakte opp. Tilsett krydder, eddik, sukker, rosiner og saft og raspet skall av sitron og appelsin. Tilsett litt av sukkeret og la det hele få koke over svak varme i minst en time, det skal være godt sammenkokt. Smak deg frem med eddik, sukker og krydder. Synes du chutneyen virket for tynn kan du legge to plater gelatin i kaldt vann i ca. 5 minutter, ta gelatinplatene ut av vannet og smelt de i 2-3 ss varmt vann, pass på at de er helt smeltet, men det må ikke koke. Rør gelatinblandingen inn i chutneyen. Ha chutneyen på rene varme glass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar