fredag 23. mars 2018

Boller med marsipanfyll


Disse bollene er helt uimotståelig, med en nydelig smak av kardemomme og marsipanfyll. Dette er også en god deig å kjevle, så det gikk raskt å bake disse godsakene. Kos deg med en kopp kaffe og en god bolle mens bollene er litt varme, og putt resten i fryseren så har du noe godt å putte i nistepakken når du skal ut på tur.


TIL CA. 30 BOLLER TRENGER DU:

1 pakke gjær
5 dl lunken melk
1 1/2 dl sukker
Liten klype salt
1 ts kardemomme
13 - 15 dl hvetemel
150 gr mykt smør i terninger
FYLL:
120 gr mykt smør
Knapt 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
Ca. 150 - 200 gr raspet marsipan
Pensle med sammenpisket egg 
Strø med grovhakkede mandler eller nøtter


Smuldre gjæren i bakebollen, hell over lunken melk og rør ut gjøren i melken. Tilsett sukker, salt og kardemomme mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Tilsett hvetemel 10 dl først og så litt etter litt til du har en deig som ser passe fast ut. Tilsett smøret i terninger og la maskinen gå til alt smøret er eltet inn i deigen. La maskinen gå ytterligere 5-8 minutter. Dekk bakebollen med plast eller lokk og sett deigen på et lunt sted til heving i ca.1 time. Mens deigen hever lager du fyll til bollene, ved å røre sammen mykt smør, sukker og kardemomme. Riv marsipan på et rivjern (ikke på den groveste delen) og rør den inn i smør/sukker blandingen.  Når deigen er ferdig hevet, tar du den ned på bakebordet, knar den lett med litt mel, og deler den i to. Rull hver del til en avlang rull som kjevles ut til et rektanger ca. 30x50 cm. Del fyllet i to og smør den ene halvparten av fyllet jevnt ut på leiven som du har kjevlet ut. Brett leiven i to på langs og kjevle lett over slik at du får et jevnere grunnlag til å skjære remser av.


 Bruk et kniv eller en deigskrape og del leiven i lengder på tvers ca. 2 cm bred. Del hver lengde i to på langs, men ikke helt igennom, la det være igjen ca. 2 cm. Tvinn de to lengdene som du nå får sammen, og tvinn/rull til en knute, pass på at endene kommer under. Set knutene på bakepapirkledd stekebrett til etterheving. ca. 30 - 40 minutter. Gjør det samme med andre halvparten av deigen. Pensle med sammenpisket egg og strø med grovhakkede mandler eller nøtter. Stekes ved 120 grader i 6-8 minutter. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar