fredag 11. mars 2016

Kjøttboller i tomatsaus og Ingefærfreste grønnsaker i hot dog brød


Deilige og saftige kjøttboller i tomatsaus som er akkurat passe krydret og en grønnsaksgryte smakt til med ingefær - spis det slik sammen med pasta, eller legg disse kjøttbollene sammen med tilbehør i hot dog brød slik som jeg har gjort her i dag, av og til kan det være godt med litt variasjon fra fredagstacoen.

DU TRENGER TIL 4-6 PORSJONER:

500 gr kjøttdeig/karbonadedeig eller en blanding
100 - 150 gr chorizopølse i små terninger
1 liten finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 - 2 skiver brød uten skorpe
1 dl melk
1 egg
1 dl raspet parmesan eller en annen hard ost
1/4 - 1/2 ts chili
1/2 ts chiliflak
1 ts spisskummen
1-2 ts oregano
Salt - pepper


Legg brødskivene uten skorpe i melken slik at de blir helt oppbløtt. Bland sammen alle ingrediensene  til kjøttbollene og rør godt, helst med en kjøkkenmaskin. Vær litt forsiktig med saltet, da chorizopølsen og osten kan være litt salt.Tilsett det oppbløtte brødet til slutt. Stek gjerne en liten prøvebolle så kan du kjenne om det er nok krydder og salt. Nå kan du steke disse kjøttbollene på stekepannen i smør/olje, men jeg steker de i stekeovnen, det er mye enklere, ingen stekeos, og ikke noe smør/olje til steking. Jeg ruller ut kjøttbollene og legger de på en bakepapirkledd stekeplate, setter ovnen på 220 grader og steker kjøttbollene i ca 10 - 12 minutter. Snu de gjerne underveis.


TOMATSAUS:

1 stor hakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
Smør/olje
1 boks hermetiske tomater
1 stor ss tomatpure´
2 ts oregano
1 ts timian
1 ts honning eller sukker
1 dl melk
Salt - pepper

Ha smør/olje i en gryte og la løken surre til den er myk. Tilsett hvitløk og tomatpure´ og la det få surre med et par minutter. Spe med de hermetiske tomatene og melken. Kok opp og la det småsurre i 5-6 minutter. Kjør sausen glatt med en stavmiker og smak til med krydder, honning, salt og pepper. Kok opp la sausen surre over svak varme noen minutter. Smak til og spe med litt vann eller melk hvis sausen er for tykk. Legg kjøttbollene i sausen, kok opp og la det hele få småsurre noen minutter.


INGEFÆRFRESTE GRØNNSAKER:

1 finhakket sjalottløk 
1 fedd finhakket hvitløk
Ca. 300 gr brokkoli i små biter/buketter
Ca. 80 - 100 gr grønnkål
1 ss revet frisk ingefær 
1 ss soyasaus
1 ss søt chilisaus eller en liten klype chilipulver
Salt - pepper
Olivenolje

Ha olivenolje i en kasserolle og la sjalottløk og hvitløk få surre et par minutter, tilsett brokkoli, rør rundt og la dette surre seg litt sammen. Tilsett grønnkål og surr videre til grønnkålen faller helt sammen. Tilsett soyasaus, chilisaus og raspet ingefær og smak til med salt og pepper. La grønnsakene få surre et par minutter etter at du har tilsatt alle ingrediensene og smakt til. Serveres sammen med kjøttbollene eller som her - i hot dog brød - kjempegodt.

2 kommentarer:

  1. Hei. Kan jeg la være å bruke pølsebitene i kjøttbollene? Må jeg evt. erstatte det med noe?

    SvarSlett
  2. Ja det kan du. Jeg har brukt Chorizo som er ganske sterk og gir kjøttbollene en ekstra god smak, men du kan godt sløyfe chorizo. Lag en liten prøvekake som du steker på stekepannen og evnt. tilsette litt chilipulver eller paprikapulver.

    SvarSlett