fredag 30. november 2012

Hvetekrans med makronfyll


En hvetekrans hører med til advent her hos oss, jeg har en oppskrift som går igjen år etter år, og som alltid er vellykket, fyll og fasong kan variere, men selve grunnoppskriften er den samme. Hvetebakst er nydelig til kaffe eller en kopp sjokolade og med makronfyll blir den ekstra god, så hvorfor ikke bake en god hvetekrans eller kringle og invitere venner og kjente på kaffe i helgen.  En slik hvetekrans kan deles opp i flere stykker og fryses bare den pakkes godt inn før stykkene legges i frysen.

DU TRENGER:
                                                                            
50 gr gjær
3 dl melk
100 gr mykt smør
Ca. 600 gr hvetemel
2 ts kardemomme
2 ss sukker
1 eggeplomme
Hakkede mandler til å strø oppå, og melisglasur hvis du liker det ekstra søtt.

Gjæren røres ut i lunken (nesten kald) melk, ha halvparten av melet i bakebollen og tilsett sukker, eggeplomme og kardemomme, spe med melk/gjær vekselvis med resten av melet. Pass på så deigen ikke blir for fast, det er ikke sikkert du tenger alt melet. Helt til slutt tilsetter du smøret i små biter og lar maskinen gå helt til alt smøret er godt eltet inn i deigen. Sett deigen til heving på et lunt sted, dekket til med plast. Mens deigen hever, lager du makronfyllet


 TIL MAKRONFYLL TRENGER DU:

150 gr malte mandler
200 gr melis
1 eggehvite
1- 2 ss vann

Rør de malte mandlene sammen med melis, eggehvite og vann, virker massen for tykk, kan du tilsette 1 ss vann ekstra.

Når deigen er ferdig hevet tar du deigen ned på et melet bakebord og knar den lett.
Nå kan du lage en vanlig krans eller kringle, eller lage en to-delt krans som jeg har laget her.
Da tar du først 2/3 av deigen som du kjevler til et rektangel ca. 25 cm. x 75 cm, smører på makronfyll og ruller det hele sammen til en pølse som legges i en ring på bakepapirkledd stekeplate med bretten
ned. Den deigen som er igjen, deles i tre og hver del trilles til en lang pølse (75 cm.) som flettes sammen til en flette og som legges oppå den store ringen. Pensle med sammenpisket egg og strø med grovhakkede mandler. La kransen etterheve i ca. 20 minutter på et lunt sted og stekes ved 220 grader i 20 - 30 minutter. Ser du at kransen kan bli for mørk på toppen, legger du over et bakepapir.





1 kommentar:

  1. Vil anbefale å halvvere vannmengden i oppskriften på makronfyllet om noen tenker å prøve oppskrifta. 1 ss er 15 ml og selv om jeg to 2 ss istedenfor 3 ble makronfyllet helt flytende.

    SvarSlett