Søk i denne bloggen

lørdag 1. februar 2014

Kjeks med karve


Bare det er en god deig å kjevle er det virkelig kjekt å bake kjeks, Denne deigen her var veldig rask og god å kjevle ut, egentlig en veldig lettving deig å lage også, og en riktig god smak av karve på de ferdige kjeksene. En annen ting som er kjekt å tenke på når jeg baker kjeks selv, er at jeg har oversikt over hvilke ingredienser som er brukt i det ferdige produktet. Dette her er en forholdsvis liten porsjon, men det er en passelig deig å begynne med hvis du er nybegynner som kjeksbaker. Kunsten er å kjevle så tynt som mulig, jo tynnere du greier å kjevle, jo tynnere og sprøere  kjeks blir det.

DU TRENGER:

                                  2 dl hvetemel + mel til utbaking                                  
1/2 dl fin rug
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 ss rapsolje
2 ss honning
1 dl melk
2 toppede ts hel karve 


Rør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin, eller arbeid deigen godt sammen med rene hender. Ha deigen ned på bakebordet og bruk godt med mel. Kjevle ut til en tynn leiv så tynn som du klarer å kjevle. Bruk gjerne en linjal og del opp leiven i jevne ruter 5x5 cm. Bruk en skarp kniv, pizzahjul eller en trinse hvis du har det. Prikk med en gaffel og legg kjeksene over på en bakepapirkledd stekeplate.


Stek kjeksene ved 220 grader i ca. 8 minutter eller til kjeksene har fått en gyllen farge. Kjeksene avkjøles på rist, og legges i tett boks eller glass når de er helt kalde.



fredag 31. januar 2014

Wrap med skinke og chrunchy fyll


En wrap med sprø og god fyll som passer til lunsj både hjemme og i nistepakken. Nydelig turmat, eller delt i mindre biter og brukt som en tapasrett eller en enkel forrett, uansett - et godt og næringsrikt måltid. Jeg brukte tre skinkeskiver på hver wrap, men har du store skinkeskiver holder det med to.

DU TRENGER TIL 12 WRAP-BITER

6 grove tortillalefser
Kokt eller røkt skinke
1 raspet gulrot
Ca. 4 dl finstrimlet kålhode
5-6 reddiker i strimler
Ca 5 cm agurk i strimler
Spinatblader
2 vårløk i tynne ringer
Ca. 1 1/2 dl raspet ost
Litt sylteagurk i strimler

DRESSING:

2-3 ss matyoghurt
2-3 ss lett rømme
1-2 ss majones
1 ts vineddik
1-2 ts god sennep


Bland sammen alle grønnsakene og osten. Rør sammen alle ingrediensene til dressingen, og bland den sammen med grønnsker og ost. Legg skinkeskivene på tortillalefsene og dekk med spinatblader. Legg over grønnsakrøren, rull sammen og del i to på skrå. Kos deg med en herlig lunsj.



torsdag 30. januar 2014

Middelhavslaks med tomater og oliven


Her er det bare sunne og gode råvarer, så en porsjon med denne lakseretten vil gi deg rikelig omega 3 og rikelig med proteiner, men det aller beste er allikevel at dette smakte nydelig.  Laks blir saftig og velsmakende når den bakes i stekeovnen, og med tomater og raspet sitron får retten sødme og nydelig smak. Jeg liker best oliven med stein, det er en smakssak, men ikke bruk fyllte oliven i denne retten, det vil gi en litt for intens skarp smak.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

2-3 laksefileter uten skinn og bein
Salt
8-10 småtomater delt i to
8 - 10 oliven (sorte eller grønne)
1 fedd finhakket hvitløk
1/2 dl god olivenolje
1-2 ss pinjekjerner
1-2 vårløk i ringer
revet skall av 1/2 sitron 
1/4 ts paprikapulver
Ca. 8 terninger fetaost


Bruk en ildfast form og legg i laksefiletene, del de gjerne i to. Legg over halve tomater, oliven og vårløk og dryss over salt. Bland sammen olivenolje, raspet sitronskall, finhakket hvitløk og paprikapulver, dette drypper du over laks og tomater i formen. Fetaost smuldres opp og drysses over til slutt. 
Sett formen i stekeovnen ved  220 grader i ca. 15 minutter.

   
Dryss over pinjekjerner et par minutter før laksen er ferdig bakt. Serveres med ris eller gode kokte poteter, en yoghurtdressing smaker også veldig godt til.



onsdag 29. januar 2014

Kiwi, banan Detox "cocktail"


Det er bare en ting å si og det er - herlig - om denne deilige næringsrike oppkvikkeren her. Snakk om en fin start på dagen, eller før treningsøkten, ja uansett hvilken tid på døgnet, den smaker aldeles nydelig.
 
DU TRENGER TIL 2 GLASS:

1 kiwi uten skall
1 banan uten skall
Ca. to store never spinat
1 eple uten skall
Skall av 1/2 sitron
Ca. 2 dl vann


Skrell kiwien og del den i biter, bananen deles i biter, eplet skrelles og raspes, er det grove stilker på spinatbladene så riv de av.


 
Putt alle ingrediensene i en blender og rasp over sitronskall. Hell på mesteparten av vannet og start blenderen. La blenderen gå for fullt til du ser at alt er fint blandet. Hell over mere vann hvis det er for tykt, jeg har brukt mere enn 2 dl av og til.



tirsdag 28. januar 2014

Tomatsaus


I dag har jeg laget en stor porsjon tomatsaus, en basissaus som er grunnlag for mange retter. Sausen kan oppevares i 1-2 uker i kjøleskapet, men jeg synes det er enklest å fordele den ferdige sausen i porsjoner og putte den i frysen, da slipper jeg å tenke på holdbarheten, og jeg slipper å lage tomatsaus hver gang jeg skal lage pizza for eks.. Tomatsausen bruker jeg som grunnlag til tomatsuppe, tomatsaus til kjøttboller, pizzasaus, diverse kyllingretter og gryteretter, deilig i fiskegryter for å nevne noen.

TIL EN STOR PORSJON TRENGER DU:

6 -7  bokser hakkede hermetiske tomater (a´ 400 gr)
3 finhakket løk
4 - 6 finhakket fedd hvitløk
3 ss tomatpure
8 - 10 hakkede soltørkede tomater 
Olje
2 -3 ts timian
1 ts spisskummen
1/2 ts chiliflak (kan sløyfes)
2 ts fennikelfrø (kan sløyfes)
Salt og pepper
3 - 4 ts honning eller en klype sukker


Løken surres til den blir blank i olje, men skal ikke bli brun. Tilsett tomatpure og la den få surre med et par minutter. Tøm over tomatboksene, tilsett hvitløken og krydder. Bruker du fenniken så må de knuses i en mortel . La sausen koke i 15 -20 minutter. Smak til med salt, pepper og honning eller sukker. Kjør sausen glatt med en stavmikser før du lar den avkjøle. og Oppbevar sausen i tett boks i kjøleskapet eller i fryseren.
Til en tomatsuppe for 2 personer trenger du ca. 4 dl av tomatsausen og tilsetter ca. 2 dl kyllingkraft eller grønnsakkraft, et par dl lett matfløte og mere krydder hvis du vil ha mere smak på suppen. Som garnityr kan du bruke kokte egg, pasta eller strimlede lettkokte grønnaker. Til pizza kan du bruke tomatsausen akkurat slik som den er, eller du kan tilsette oregano eller et annet krydder.



mandag 27. januar 2014

Reke og kyllingwok


Når du woker er det viktig å bruke høy varme og ha ingrediensene kort tid i woken. Skal du woke til mange, bør du woke litt av gangen, men til to eller tre personer kan du woke alt på en gang. Bruk raps-  eller solsikkeolje når du woker, olivenolje vil få en bismak når du woker med høy varme. Jeg bruker bestandig rapsolje, det synes jeg er best. Jeg woker ofte når jeg har litt rester av kylling, laks eller reker, hos oss er wok en fin måte å bruke rester på. I dag har jeg brukt både en stekt kyllingfilet og reker, men bare reker eller bare kylling er like godt. Du behøver ikke ha en wokpanne for å woke, det går greit med en vanlig stekepanne.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

1 stor gulrot i tynne staver
1/4-1/2 rødløk i ringer
1/2 fenikkel i tynne ringer/staver
6 asparges i biter
1 stor neve spinat
Ca. 2 dl rensede reker
1 kyllingfilet  i biter
1 ss søt chilisaus
1 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
1 ss sesamfrø


Kutt opp alle grønnsakene før du begynner å woke. Gulrøttene deles i to på midten og hver del skjæres i tynne skiver som igjen skjæres i strimler, ca. tykkelse som en fyrstikk. Kutt asparges i biter, løken i tynne ringer og fenikkel i tynne ringer / staver.


Ha to-tre ss rapsolje i wokpannen og varm opp, men pass på så ikke oljen blir for varm. Hell alle grønnsakene utenom spinaten i woken  og rør rundt hele tiden. Grønnsakene skal bli blank og ikke bli brun, de skal surres til de begynner å bli myke, men er fremdeles sprø. Når grønnsakene er nesten ferdig, strør du over spinaten og kyllingen. Bruker du rå kyllingfilet som ikke er stekt, må den skjæres i strimler og stekes i wokpannen først og så legges tilside mens du woker grønnsakene.
Ha over soyasaus, chilisaus og fiskesaus og rør rundt, dryss over rekene tilslutt.


Til woken kan du servere ris eller nudler som kokes etter anvisningen på pakken.

fredag 24. januar 2014

Entrecote med hvitløkssmør, asparges og mandelpoteter


Det går veldig mye i fisk av ymse slag hos oss for tiden så et saftig kjøttstykke nå, var helt perfekt. Entrecote er etter min smak det beste kjøttet, faktisk så synes jeg entrecote er bedre på smak enn indrefilet, det er på grunn av den fine fettmarmoreringen som entrecote har, det gjør kjøttet smakfullt og saftig.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 stk. entrecote (størrelse etter behag)
Smør
Salt - pepper
4 fedd grovhakket hvitløk

Gni kjøttet med salt og pepper en times tid før du skal begynne å steke, og la kjøttet ligge fremme på kjøkkenbenken.
Ha en god klatt smør i stekepannen bruk sterk varme og la smøret bli nøttebrunt før du legger entrecoten i stekepannen. Stek kjøttet i 2 - 3 minutter på hver side, senk varmen og legg i hvitløken, så  steker du ytterligere i 1- 2 minutter til på hver side, alt etter hvor godt stekt du vil ha kjøttet, og hvor tykke kjøttskiver det er. Legg kjøttet tilside og ha litt mere smør i stekepannen så mye at du får rikelig hvitløkssmør til å øse over entrecoten når den skal serveres



TILBEHØR:

Ca. 400 gr aromasopp
4 tykke skiver bacon i terninger
6-8 asparges
Mandelpoteter

Skrell og kok potetene. Forvell aspargesen i et par minutter og del den i biter. Stek sopp og sett tilsides. Stek bacon og tilsett aspargesbitene rett før baconen er ferdigstekt. Varm soppen rett før servering.