Søk i denne bloggen

mandag 8. august 2016

Landbrød med rug og solsikkekjerner


Å bake brød er en god investering, ikke bare sparer du penger, men du vet hva du spiser, her er ingen kunstig tilsetning for holdbarhet og her er ikke såkanlt "farget mel". Når du først har begynt å bake brød selv kjenner du forskjellen på hjembakt og kjøpebrød, og det går raskt. Av denne oppskriften her blir det to runde landbrød.


DU TRENGER:

6 dl lunkent vann
50 gr gjær
1 ts salt
2-3 ss god olje
350 gr fin sammalt rug
200 gr grov sammalt rug
350 gr hvetemel
2 dl solsikkekjerner


Rør ut gjæren i det lunkne vannet og tilsett salt og melet litt etter litt mens kjøkkenmaskinen går på sakte hastighet. tilsett mere mel eller lunkent vann slik at du ser at deigen er passe fast. Tilsett solsikkefrø til slutt og ringle i oljen langs kantene på deigen. La maskinen gå med middels hastighet i ca 5 -6 minutter. Dekk til deigen med plast og sett den på et lunt sted for heving i bortimot 1 time. Ta deigen ned på bakebordet, kna deigen godt og del den i to. Form to runde brød som legges på bakepapirkledd stekeplate. Bruk en skarp kniv og lag noen snitt på skrå oppå hvert brød og sett de til etterheving i ca 30 - 40 minutter. Pensle med melk eller vann og strø med grov rug. Stek brødene ved 200 grader i ca. 45 - 50 minutter. Brødene avkjøles på rist og er kjempefine å fryse.


lørdag 6. august 2016

Clafoutis med nektariner og bringebær


Opprinnelig skal denne klassiske franske desserten lages med kirsebær, og det skulle helst være kirsebær med stenene i, for å få mest mulig smak. Desserten er enkel å tilberede, den lages av en slags pannekakerøre og du kan bruke alle slags bær eller frukt, det meste smaker nydelig. Desserten skal serveres lunken med melisdryss og gjerne med ekstra bær eller frukt i tillegg, og en litt syrlig krem av creme fraiche eller yoghurt.


DU TRENGER TIL CA. 6 PERSONER:

3 egg
130 gr sukker
50 gr hvetemel
3 dl melk
100 gr Mandelmel eller malte mandler
Liten klype salt
2-3 ss likør eller fruktsirup
300 gr nektariner uten skall
100 - 150 gr bringebær
PYNT:
Bær 
Melisdryss


Pisk eggene til de skummer, rør sammen sukker, mel, mandelmel og salt og rør det inn i de piskede eggene, så pisker du inn melk og likør. Skrell og del nektarinene i tynne båter eller små biter og legg de sammen med bringebærene i bunnen på et ildfast fat eller form. Hell over røren som er ganske tynn. Sett formen i stekeovnen på 200 grader i ca. 35 - 40 minutter til den er gylden. Legg over et bakepapir hvis du ser at desserten begynner å bli for mørk på toppen. Ta desserten ut av ovnen og la den avkjøle en del før den pyntes med bær og melisdryss.


Desserten serveres lunken med creme fraiche, yoghurt eller en blanding, smakt til med honning.
Selv synes jeg en blanding av Drømmelett og lett Creme fraiche med litt honning smaker aller best.
Av likør kan du bruke det du har, jeg brukte en plommelikør, men en rabarbra eller bringebærsirup kan brukes.



fredag 5. august 2016

Gratinerte kjøttboller på tagliatelle


En liten vri på den tradisjonelle "kjøttboller med spaghetti". Vrien er ikke så stor, bare tagliatelle i stedet for spaghetti, et lag med raspet ost og så gratinert i ovnen.

DU TRENGER TIL 3 PERSONER:

Kjøttboller (oppskrift finner du her )
Tagliatelle
Tomatsaus (oppskriften finner du her )
Ca. 2 dl raspet ost


Lag gjerne en stor porsjon kjøttboller når du først eri gang og legg i fryseren, det samme kan du gjøre med tomatsausen, den er også nydelig til pizza. Kok tagliatelle etter anvisningen på pakken, pell av vannet og legg godt avrent tagliatelle i enildfast form. Lag tomatsausen og legg i kjøttbollene, kok opp og hell det hele over tagliatellen. Sett formen i stekeovnen på 250 grader og la det stå til osten smelter og du ser at den begynner å få farge, det tar bare noen minutter.


torsdag 4. august 2016

Dressing med blåmuggost


En dressing kan ta en enkel rett til nye høyder, en dressing behøver heller ikke være vanskelig å tilberede eller inneholde mange mer eller mindre ukjente ingredienser, den kan være så enkel som denne dressingen her som er fantastisk god til burger, grillmat, stekt laks, -  egentlig er denne dressingen god til det meste, og har du en liten rest igjen er den super til dipp.


DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

1/2 dl gresk yoghurt eller sur skummet melk
Ca. 80 gr blåmuggost
1 ts rødvinseddik
1 liten vårløk
1 ts flytende honning
Salt - pepper

Kutt vårløken i små ringer, ha alle ingrediensene til dressingen i en foodprosessor eller bruk en stavmikser. Arbeid alt sammen til en tykk og jevn røre. Smak til med salt og pepper. Oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Har du litt til overs av dressingen, bruk den på smørbrød sammen med en god ost.


onsdag 3. august 2016

Asparges, spekeskinke og posjert egg på landbrød


Det er jammen ikke mye som kan måle seg med fersk asparges, disse her var ganske tynne, så det holdt med en rask tur på stekepannen sammen med litt god olje. I dag ble disse nydelige aspargesstilkene spist til lunsj sammen med sprøstekt spekeskinke og posjert egg. Veldig enkelt - men du verden så godt.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 skiver godt hjemmebakt brød
1 bunt asparges
4 skiver spekeskinke
2 egg
Tomater
Litt olje


Stek spekeskinken sprø på middels varm stekepanne med litt olje og legg den tilside på et kjøkkenpapir. Knekk av nederste delen på aspargesene, ha litt mere olje på stekepannen og la aspargesen surre i et par minutter. Når du skal posjere egg er det en fordel å bruke egg direkte fra kjøleskapet. Kok opp en kasserolle med vann og tilsett 1 liten ss eddik. Knekk eggene i hver sin  kaffekopp. Bruk en sleiv og rør rundt i kasserollen slik at det blir en skikkelig virvel i vannet, senk koppen med egget ned i vannet og hell ut egget slik at det liksom blir med i virvelen, da vil hviten samle seg rundt plommen, gjør det samme med neste egg, er du usikker og ikke har posjert egg før, er det lurt å gjøre ferdig ett egg av gangen. Slå ned varmen på platen slik at eggene ikke fosskoker, det skal bare så vidt koke. Koketiden er ca. 3 minutter.
Legg asparges og skinke på en god brødskive og topp med egget. Stikket lite hull på egget slik at plommen begynner å renne ut ved servering.


tirsdag 2. august 2016

Karbonadesmørbrød


Middagen i dag ble rene nostalgien her hos oss, må si det er år og dag siden jeg har laget et godt gammeldags karbonadesmørbrød og vi hadde aldeles glemt hvor godt det egentlig var. Og en ting er sikkert, det er lurt å ha noen burgere eller karbonader på lur i fryseren.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

4 små karbonader eller to store
2 skiver godt grovt brød
Salatblader
1 liten løk i skiver
1 stor tomat i båter
1 squash i skiver på langs
Smør/olje
 
DRESSING:
 
4 ss creme fraiche/Drømmelett/kesam eller en blanding
2 ss finstrimlet soltørkede tomater (den i olje)
1 ss chilisaus


Skjær løken i tynne skiver og stek de myke og lys brune i smør/olje på stekepannen. Bruk en ostehøvel og skjær skiver på langs av en squash og stek de tynne skivene lett på stekepannen etter at du har stekt løken. Legg squashskivene på et kjøkkenpapir. Varm karbonadene, jeg synes det er enklest å varme de i stekeovnen.
Dekk skivene med salatblader og legg på karbonadene. Legg på de stekte squashskivene og tomatbåter. topp med stekt løk og dressing.


mandag 1. august 2016

Grønnsakssuppe med sprø grønnsaker


En ting er sikkert, grønnsakssuppe behøver ikke være av det kjedelige slaget, dette er en smaksrik suppe full av vitaminer og mineraler og med knasende sprøtt garnityr - alt annet enn kjedelig.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

7-8 dl kylling eller grønnsakskraft
1/2 blomkål i små buketter
1/2 liten finhakket løk
1 - 2 gulrøtter i små biter
3 - 4 vårløk (eller så mange du vil)  i ringer 
2 små stilker stangselleri i tynne ringer
1 persillerot i små biter (kan sløyfes)
1 eggeplomme
1 dl kremfløte
1-2 ss presset sitron
Salt - pepper
Liten klype kajennepepper (mere hvis du vil ha suppen litt "hot")
GARNITYR: Finstrimlet gulrot, sukkererter, finklippet persille eller gressløk


Rens og del opp alle grønnsakene. Ha kylling/grønnsakskraft i en kasserolle og kok opp, legg i de grønnsakene som trenger lengst kok som: gulrøtter, persillerot, stangselleri og løk. Når dette har fått småkokt i noen minutter tilsetter du vårløk, og etter det blomkål i små buketter. Pass på at grønnsakene ikke blir overkokt, det kan godt være litt tyggemotstand.
Visp sammen eggeplomme, kremfløte, sitronsaft og kajennepepper, ta kasserollen med suppe av kokeplaten og rør eggeblandingen inn i suppen. Smak til med salt og pepper. Varm opp suppen, men den må ikke koke etter at du har tilsatt eggeplommen. Suppen serveres varm med strimlet gulrot, sprø sukkererter og finklippet persille eller gressløk. Godt brød og smør serveres som tilbehør.