Søk i denne bloggen

torsdag 20. november 2014

Glutenfrie knekkebrød med chiafrø


Enkle gode knekkebrød som er glutenfrie og fine for de som lever på en lavkarbo diett. Du kan tilsette eller bytte ut en ingrediens med finhakkede nøtter eller kokos. Av denne porsjonen blir det ett brett.

DU TRENGER TIL 1 BRETT:

100 gr sesamfrø
30 gr hele linfrø
60 gr mandelmel
15 gr fiberhusk
2 ss chiafrø
2,5 dl vann


Rør sammen alle ingrediensene og la røren få stå i ca. 5 minutter. Bre røren utover et bakepapirkledd stekebrett, bruk en slikkepott dyppet i vann så går det lettere, det blir sprøere og bedre knekkebrød jo tynnere du greier å bre røren utover. Stekes på 150 grader i ca. 5 minutter ta brettet ut av ovnen og lag ruter med en skarp kniv eller et pizzahjul og sett brettet inn i ovnen igjen, og stek videre i ca. 40 - 45 minutter.




mandag 17. november 2014

Rødbetsalsa

En salsa som smaker nydelig til de fleste kjøtt og fiskeretter. Veldig god til kald ribbe, juleskinke, koteletter og stekt fisk. Smaker himmelsk på en grovbrødskive toppet med et speilegg - eller slik som jeg har brukt denne salsaen i dag - til fiskekaker. Jeg har kokt rødbeter selv som jeg har brukt i salsaen, men den smaker like godt med rødbeter fra glass. Som søtningsmiddel har jeg brukt sukrin, men vanlig sukker eller honning (eller et annet søtningsmiddel) kan brukes, bare smak til slik at det ikke blir for søtt.

 DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

2 rødbeter (eller ca. 200 - 250 gr rødbeter fra glass)
1 finhakket sjalottløk
1/2 finhakket rødløk
Ca. 1/2 purreløk i tynne strimler
Ca. 5-8 cm. finhakket agurk
2 ss hvitvinseddik eller bringebæreddik
3 ss olivenolje
1 ss sukrin (eller smak til med vanlig sukker)
Litt salt og pepper
Persille (kan sløyfes)

Kok rødbetene til de er møre, bruk engangshansker og klem av skinnet under rennende kaldt vann. Kutt rødbeter og alle de andre ingrediensene i små biter. Bland sammen olje, eddik, salt, pepper og sukrin  som du vender inn i grønnsaksblandingen. La salsaen stå kaldt til den skal serveres.



søndag 16. november 2014

Ukemeny uke 47

Så er det en ny uke, og nye middager, vi er allerede kommet langt ut i november, og desember med julestria nærmer seg med stormskritt. Jeg har allerede fått en del julegaver i hus, og må innrømme at det er noe av det koseligste jeg vet, håper ukemenyen kan være til hjelp i en travel hverdag, så sett i gang med å skrive handleliste så går planleggingen så mye lettere.

 Mandag
TOMATSUPPE
MED TORTELLINI
Oppskriften finner du her


Tirsdag
FISKEKAKER
MED BØNNESALAT OG WASABIDIPP
Oppskriften finner du her


Onsdag
OVNSOMELETT
MED BACON, LØK OG MAIS
Oppskriften finner du her


Torsdag
HAMBURGER
MED COLESLAW
Oppskriften finner du her


Fredag
QUESEDILLA
MED EPLE OG KYLLING
Oppskriften finner du her


Lørdag
SVINEFILET
MED FRANSK SENNEPSSAUS
Oppskriften finner du her


Søndag
PANNESTEKT LAKS
MED TAGLIATELLE OG KREMET SPINAT
Oppskriften finner du her


Ukens dessert
TILSLØRTE BRINGEBÆR
Oppskriften finner du her


Ukens bakst
APPELSINBLOMST
Oppskriften finner du her


lørdag 15. november 2014

Stikkelsbær marmelade til ost


Var så heldig å få plukke bær hos en tidligere nabo i sommer, jeg plukket både rips og stikkelsbær. Det meste ligger fremdeles i frryseren til senere anvendelse, og noe har blitt spist som dessert blant annet. Nå plukket jeg frem en pose stikkelsbær som er bearbeidet til en nydelig marmelade som egner seg fortreffelig til en ostebit. Jeg lager små porsjoner da jeg har liten plass til oppevaring av ferdige produkter, så jeg legger den ferdige marmeladen på små glass og putter glassene i fryseren, på den måten får jeg i tillegg prøve ut flere oppskrifter. Jeg hadde en liten skvett Grappa som jeg brukte i marmeladen, det er ikke nødvendig, men vin, sherry eller lignende gir en spennende smak.


                                                                     DU TRENGER:

300 gr stikkelsbær 
Ca. 70-80 gr sukker
2 ts finhakket frisk ingefær
1/2 dl rødvin, sherry eller portvin (kan sløyfes)
Noen dråper presset sitron  


Legg stikkelsbærene i en kasserolle med slippbelegg de kan godt være frosne. Ha i den finhakkede ingefæren og hell over rødvin el. kok opp og la bærene småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett sukker og la marmeladen koke videre i 10 - 15 minutter. Smak til med sitron og mere sukker om du synes det ikke er søtt nok. Bruker du en søt sherry, bør du spare litt av sukkeret slik at marmeladen ikke blir for søt.Tilsetter du mere sukker etter at syltetøyet er ferdigkokt, bør du røre til sukkeret er helt oppløst.


fredag 14. november 2014

Svinefilet med bakte grønnsaker og rødvin og balsamicosaus


På sure våte dager er det ekstra kjekt å servere et godt måltid mat til familen. Svinefilet er mat som de fleste liker, det er enkelt å tilberede og kan varieres på utallige måter. Her har jeg laget en nydelig saus med rødvin og balsamicoeddik og som tilbehør grønnsaker og potet bakt i stekeovnen.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 stor svinefilet eller 2 små (ca .800 - 1000 gr)
Tilbereding av svinefileten finner du her


                                                      RØDVIN OG BALSAMICOSAUS:

                                                1 stor eller 2 små finhakkede sjalottløk

                                                               Ca. 1 ss smør
1 stor ts tomatpure
2 dl oksefond/kraft
1 1/2 dl rødvin
3 ss balsamicoeddik
1-2 ss soyasaus
1/2 laurbærblad
Litt timian
Pepper og salt hvis kraften du bruker ikke er salt
1 ts maizenna utrørt i litt vann eller rødvin
1 ts ripsgele/rognebærgele eller noen dråper honning
Sil sausen og hell den tilbake i gryten og varm opp sausen igjen.

Ha smør i en gryte som du skal lage sausen i og la sjalottløken få surre til den blir myk. Tilsett tomatpure og la den få surre med et par minutter før du heller over kraft og vin og putter i laurbærblad. La sausen småkoke slik at den koker inn noe før du smaker til med balsamico og soyasaus. Kok videre og smak til med krydder og tilsett utrørt maizenna. Tilsett ripsgele el. til slutt.


BAKTE GRØNNSAKER:

1 fenikkel i båter
1 hvit og 1 gul bete i båter
2 rødløk i båter
1 bit knollselleri i strimler
4 poteter i båter

Skrell og del poteter og grønnaker, legg de i en ildfast form og ringle over en god olivenolje. Dryss over litt salt og pepper og gjerne et annet krydder som timian eller provencekrydder. Sett formen i stekeovnen på 200 grader i ca. 25 - 30 minutter etter hvor tykke biter du har kuttet grønnsakene i. Bruk en skje eller gaffel og vend på grønnsakene underveis. Kjenn med en kakepinne om grønnsakene er ferdig bakt.


onsdag 12. november 2014

Frokost-smoothie


En god og næringsrik start på dagen med en god smoothie som også er rask å tilberede, har du ikke Cultura kan du bruke vanlig lettmelk eller yoghurt naturell.


 DU TRENGER TIL 2 STORE GLASS:

1 banan i biter
1 appelsin i biter
3 dl Cultura
4 ss havregryn
Ca. 2 dl fryste bær, gjerne en blanding
Litt honning hvis du synes det blir for friskt

Hell alle ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser, pass på at du skjærer skallet av appelsinene slik at du får med alt det hvite fra skallet.  La blandingen gå i blenderen til alt er helt most. Vil du ikke ha smoothien så iskald, kan den stå noen minutter før den drikkes.



tirsdag 11. november 2014

Pollo Cacciatore (Jegerens kylling)


En enkel og god kyllinggryte fra Italia, en gryte som er rask å tilberede og som passer veldig godt på en kald  høstdag.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 stor eller 2 små gulrøtter
1 stor grovhakket løk
2-3 fedd finhakket hvitløk
Ca. 200 - 250 gr sopp
2 stilker selleri i små biter
3 store eller 4 små kyllingbryst
1 lite laurbærblad
1 grønnsaksbuljongterning
Olivenolje
1 1/2 dl hvitvin eller rødvin
1 boks hakkede hermetiske tomater (ca. 400 gr)
Salt - pepper
Timian, et par friske kvister eller 1 ts tørket
Oliven
Finhakket persille


Start med å steke kyllingfiletene, du kan steke de hele og dele de opp etterpå, eller du kan dele hver filet opp i 3-4 biter. Du trenger ikke steke filetene helt igjennom, de skal koke sammen med de andre ingrediensene etterpå. Ha de stekte filetene i en gryte som du skal koke ferdig retten i og del filetene hvis du har stekt de hele. Ha litt mere olje på stekepannen og surr sopp og løk til løken er blank, tilsett gulrøtter, hvitløk og selleribiter og la alt få surre et par minutter på stekepannen før du har de i gryten sammen med kyllingen.


Tilsett vin, boksen med tomater og timian, kok opp og la gryten småkoke i bortimot 20 minutter. Tilsett oliven og la gryten småkoke videre i ca. 10 minutter til. Smak til med salt og pepper, men vær litt forsiktig med salt da oliven avgir en del salt til retten.


Dryss over finhakket persille, gryten serveres med godt hjemmebakt brød, focaccia, ris eller pasta.